POLITOLOG, DESPRE SESIZARILE OPOZITIEI LA CCM: TARA ARDE, IAR BABA SE PIAPTANA

Valul de sesizări la Curtea Constituțională, depuse în ultimele zile de exponenții opoziției parlamentare, atestă faptul că PAS, PPDA sau Pro Moldova vor să cîștige nu prin forța argumentului, ci prin numărul judecătorilor pe care îi controlează. Este concluzia la care a ajuns analistul politic Corneliu Ciurea, într-un editorial publicat de politics.md, dedicat disputelor aprinse legate de creditul de 200 de milioane de dolari oferit Republicii Moldova de Federația Rusă.

„Faptul că sesizările sînt sforăitoare și curg năvalnic spre Curtea Constituțională atestă că opoziția vrea să cîștige nu prin forța argumentului, ci prin numărul judecătorilor. O spune chiar un fost ministru de Finanțe, astăzi luptător și el pe baricadele opoziției, într-un articol pentru o revistă străină – ”Speranțele noastre astăzi sînt legate de Curtea Constituțională...”. Putea s-o spună mai tranșant – Curtea e a noastră, victoria e aproape!”, scrie Corneliu Ciurea.

În opinia analistului citat, „acest spirit războinic al opoziției se încadrează perfect în paradigma moldovenească – ”țara arde, iar baba se piaptănă” sau ”cu cît e mai rău, cu atît e mai bine”.

„Mai important este cum va acționa puterea în aceste condiții. Pe de o parte, guvernarea este somată să caute soluții economice și financiare într-o situație extrem de dificilă. Pe de altă parte, e nevoită să găsească ac de cojoc opoziției”, conchide Corneliu Ciurea.