POLITICIENI CARE NU ŞTIU CĂ PORCUL NU SE ÎNGRAŞĂ ÎN AJUN

Vom lăsa Primăria Capitalei pe mîinile lui Dodon?

Autor: Mihai CONŢIU

„Numai mîine nu-i poimîine”, spune o veche zicală, iar în cazul de faţă mă voi referi la viitoarele alegeri pentru funcţia de primar al Chişinăului. Este clar că Dorin Chirtoacă nu va mai cîştiga încă un mandat. S-a compromis definitiv. A politizat instituţia Primăriei pînă la demenţă. Dar nu a făcut nimic serios pentru un Chişinău european. În capitală este un haos total. Alianţa neformală dintre liberalii lui Ghimpu cu comuniştii din Consiliul Municipal le-a permis să privatizeze sau să scoată la licitaţii cu cîntec cele mai rîvinte imobile, terenuri şi tainice afaceri cu bunurile municipale.

Au jefuit patrimoniul Primăriei spre binele lor, al Partidului Liberal şi, mai nou, al PCRM. Dintre nenumăratele nelegiuiri, este suficient să amintim modul dubios în care PL a intrat în posesia unui imobil preţios de patrimoniu, despre cum Primăria a asfaltat drumul care ajunge la acest sediu etc. Chirtoacă le scoate ochii chişinăuienilor cu „troleibuzele europene” cumpărate din Belarus, dar uită să spună că acestea au fost achiziţionate cu bani europeni împrumutaţi, pe care tot din buzunarele noastre îi va restitui.

Problema este: Pe cine alegem în locul lui? Pe Igor Dodon? Partidele pro-europene aflate la guvernare, dar în special PLDM, ca pondere electorală masivă, ar trebui să nu ignore deloc varianta relativ credibilă prin care Dodon ar putea cîştiga Primăria. Agitaţia lui permanentă, falsa lui preocupare faţă de binele locuitorilor Capitalei ar trebui să fie mai bine analizate de către consilierii liderilor politici pro-europeni.

Dodon şi-a construit deja chipul virtualului candidat credibil. Să nu uităm că el a fost învins de Chirtoacă cu ajutorul unor voturi suspecte din satele şi orăşelele de sub administraţia Chişinăului, dar şi datorită sprijinului acordat lui Chirtoacă de PLDM, prin renunţarea la propria candidatură. Pentru că suntem în acest punct, Parlamentul ar trebui să ia în calcul posibilitatea votării unei legi prin care să nu se permită celor din satele din preajma Chişinăului ca să decidă ei cine trebuie să fie primar în Chişinău. Ce, chişinăuienii le votează lor primarii?

Cîştigarea Primăriei de către Dodon ar echivala cu revenirea comuniştilor la guvernare, dacă nu şi mai rău. Dodon, după cum s-a constatat deja, este un anti-european primitiv şi feroce, fiind adeptul tribalizării R. Moldova în spaţiul haotic, lipsit de consistenţă şi credibilitate al Uniunii Vamale Ero-asiatice.

Dacă, din cauza unei lipse de viziuni ale liderilor pro-europeni, Dodon cîştigă Primăria, atunci fiţi siguri că va rusifica întregul oraş, iar asta în sensul că va da nume ruseşti majorităţii străzilor, instituţiilor şi unităţilor de învăţămînt din Chişinău. Dar, la cît de lacom de bani este, să vedeţi privatizări şi hoţii atunci!

Un candidat serios şi pro-european pentru fotoliul de primar nu poate fi scos peste noapte, în preajma campaniei electorale, în faţa alegătorilor. Acesta trebuia deja anunţat, pregătit şi „aruncat” în iureşul public al problemelor edilitare ale Capitalei. El trebui nominalizat din timp şi să fie o persoană charismatică, bun vorbitor (dar nu ca Gurău cu Gura mare şi adînc la buzunare), cu priză la public, care să contrasteze, prin pozitivism, cu primitivismul, artificialitatea şi chipul de provincie lustruită cu lac al lui Dodon.

„Porcul nu se îngraşă în Ajun”, iar această zicală este de o actualitate arzătoare în cazul dat! În viitorul candidat pro-european la Primăria Chişinăului trebuie investit masiv încă de acum, asta presupunînd inclusiv cumpărarea chiar de ample spaţii de prezentare la posturile de radio şi televiziune, dar şi prin ziare. Doar vedeţi cît investesc în acest sens bănuiţii sponsori anti-europeni ai lui Dodon!

Credeţi-mă, chestiunea este cît se poate de serioasă, iar riscul ca acest simulacru de politician, Igor Dodon, să cîştige Primăria este cît se poate de ameninţător! Cu acest om la Primărie Uniunea Europeană nici nu se va uita în direcţia noastră. Dodon este frate de cruce cu Şevciuk, nepotul lui Smirnov şi subalternul lui Rogozin.