POLITICIANUL INTERLOP GHIMPU

Pretenţia de a fi acceptat în UE cu statut special de mafiot

Autor: Mihai CONŢIU

Cine şi-a imaginat vreodată că Mihai Ghimpu este pro-român, proeuropean şi cinstit este condamnabil de naiv, ori nătăfleţ în toată regula sau complicele lui în fărădelegi. Nu de mult, într-un interviu la TVR Moldova, acest ridicol şi rudimentar politician a demonstrat încă o dată cît de legat este de sistemul mafiot din această ţară. Sînt bine cunoscute recomandările UE privind integritatea demnitarilor moldoveni, care se referă şi la declararea publică a veniturilor pe către aceştia le deţin. Este o condiţie obligatorie şi practicată în absolut toate ţările civilizate ale lumii. În cazul RM, nici nu se pune problema, mai ales în contextul în care puţini îşi pot justifica provenienţa legală a averilor. Prin urmare, dacă guvernanţii actuali ar fi sinceri în demersul lor proeuropean, dar şi faţă de conaţionalii lor şi legislaţie, atunci trebuie să se supună necondiţionat acestor rigori elementare, civice şi legale.

Fără însă să ne surprindă, tocmai aşa-zisul politician Mihai Ghimpu se opune aplicării acestor recomandări ale UE, care, printre altele, nici nu şi-a depus ultima declaraţie de avere. Pur şi simplu, rămîi mut de uimire şi revoltă cînd îl auzi pe Ghimpu vorbind exact ca un interlop, avînd pretenţia ca UE să se acomodeze şi să accepte realităţile din RM, nu invers.

„Europenii gîndesc altfel, ei nu cunosc realităţile de la noi. Dacă am include în pachetul de legi anticorupţie toate recomandările europenilor, am pune în pericol viaţa. Vor fi făcute publice declaraţiile pe venit, cu bunurile care le deţin, iar hoţii vor afla ce şi unde se află”, a declarat Ghimpu, punîndu-i astfel pe europeni la punct. Spune asta unul care minte că este proeuropean. Instinctual, îţi vine să-l huidui, pentru că a fost şi este la guvernare, iar treaba guvernării ar trebui să fie şi stîrpirea hoţiei. Ghimpu, în cîrdăşie cu guvernaţii actuali, însă, este unul dintre cei mai mari hoţi, care, culmea, se teme de hoţii mai mici. Auziţi enormitate de golan – pachetul european de legi anticorupţie le pune viaţa în pericol! De fapt, el se teme tocmai de acea categorie de hoţi care fură exclusiv de la alţi hoţi mai mari, aşa cum sînt cei ca Ghimpu.

Tot în acest context, acest interlop politic mai spune: „Ceea ce ni s-a propus nouă nu prea este prin Europa. Totuşi de viaţa cetăţenilor, de garanţia familiei şi a lăcaşelor familiilor răspundem noi, da’ nu europenii. Europenii vor reforme cum vrem şi noi, dar este totuşi o diferenţă de gîndire între cetăţenii noştri şi cetăţenii din Europa. Avem probleme cu acest pachet care, cred eu, dacă îl acceptam cum doresc ei, am pune în pericol viaţa multor cetăţeni.”

Acest mincinos şi manipulator rudimentar vrea să prostească lumea care-l mai crede că în UE nu este aşa. Păi, în UE, doar pentru astfel de declaraţii ca a lui Ghimpu, politicianul în cauză nu doar că ar fi demisionat în regim de urgenţă, dar ar fi fost şi cercetat penal pentru favorizarea infracţiunilor prin determinare politică, prin instigare la fraude în calitate de autoritate politică.

El spune că este o diferenţă de gîndire dintre moldoveni şi europeni. Aşa este! Atunci de ce mai spune acest ţărănoi de politician că vrea integrare europeană pentru RM? A, vrea, dar cu o condiţie: UE se accepte mafia moldovenească aşa cum este, să ajute RM la greu fără nici o condiţie, să-i lase pe politicieni să fure, fără ca să-şi declare veniturile, „ca să nu le pericliteze vieţile” în faţa altor hoţi ca şi ei! Gîndire golănească de cioban analfabet!

În mod normal, pentru astfel de declaraţii, Ghimpu ar trebui pus la zid de către toţi foştii lui alegători şi condamnat serios de întreaga opinie publică, căci despre sancţiuni ale vreunei comisii de etică nici nu poate fi vorba în statul mafiot RM. Pentru toate aceste afirmaţii, clasa politică şi societatea civilă ar fi trebuit să se autosesizeze, să se revolte civic şi să se angajeze în dezbateri publice extrem de serioase. Ghimpu, din nefericire pentru ţară şi cei care l-au votat, este totuşi liderul unui partid parlamentar.

Acesta este şi motivul pentru care, ţinîndu-se seamă de primitivismul, agresivitate şi sfidarea normelor legale cuprinse în declaraţiile sale, Ghimpu trebuia sancţionat public, pentru ca moldovenii raţionali şi europenii să constate că el nu a exprimat opinia generală a cetăţenilor acestei ţări faţă de legislaţia anticorupţie. Nu s-a delimita nimeni oficial sau prin dezbateri publice de aceste ofense ale lui Ghimpu, ceea ce demonstrează din plin că toţi sînt o apă şi-un pămînt, că toţi sînt la nivelul interlop al lui, că îi sînt complici şi că puţin le pasă lor ce cred europenii şi concetăţenii lor despre analfabetismul politic şi juridic al liderilor de partid, guvernanţilor şi al aşa-zişilor reprezentanţi ai societăţii civile.

Ce poţi să mai comentezi şi cît de revoltat mai poţi fi cînd vezi că în Parlamentul RM există un individ care spune astfel: „Cerinţele care sînt acolo, să declari bunurile, asta înseamnă că ele ajung cunoscute de cetăţeni. Şi ştiţi cum la noi, ca şi peste tot în lume, există lumea criminală. Şi în cazul dat orice funcţionar care a făcut această declaraţie e cunoscut, pentru că se publică pe pagina CNI. Şi atunci ne trezim că se află: a, aha, în casa cutare este cutare. Reformele ca reformele şi lupta cu corupţia ca lupta cu corupţia, dar nimic nu este mai important decît drepturile şi libertăţile omului”.

Animalul politic primitiv din el nu pricepe că tocmai în virtutea drepturilor şi libertăţilor omului, ale tuturor oamenilor, lupta cu corupţia şi reformele sînt vitale, indiscutabile, de nenegociat.

Ca parte activă şi beneficiară a statului mafiot şi ca slugă compromisă a oligarhiei, fireşte că Ghimpu apără acest Guvern nereprezentativ condus din umbră de Vladimir Plahotniuc. De cele mai multe ori cînd o face, interlocutorii lui străini nu mai ştiu ce să priceapă – este un prost sadea, un profitor, un ţăran incult şi şiret sau un complice al mafiei de stat? Ghimpu le cuprinde pe absolut toate. La el se pare că elementele de prostie, şiretenie ţărănească şi activităţile interlope se împletesc şi cu o doză considerabilă de inconştienţă sau nebunie. Ce să discute cu el un politician european cultivat şi civilizat? Îl ascultă, se miră de prostia şi obrăznicia lui şi tace, căci cum se poate coborî la nivelul lui de primitivism?

În mediile civilizate europene, prezenţa lui Ghimpu echivalează cu imaginea unei ţigănci de şatră desculţă şi jegoasă intrată prin fraudă într-un salon regal. Cam aşa a fost şi reacţia lui atunci cînd l-a atacat pe europarlamentarul Cristian Preda,

După ce premierul moldovean Pavel Filip a efectuat o vizită la Bruxelles, unde a fost criticat de parlamentarii europeni pentru prestaţia sa, europarlamentarul Cristian Preda a fost astfel calificat de către provincialul politician Ghimpu: „Preda, atunci a fost foarte ghimpos cînd a fost şi domnul Candu. Este un deputat care nu gîndeşte cu capul, dar cu inima. Chiar să vezi doar rău tot nu e bine.” Cu alte cuvinte, Preda ar trebui să-l întrebe pe Ghimpu mai întîi ce ar trebui să declare şi cum să vorbească. De, Preda nu este sluga complice a nici unui oligarh…!

Tot cu prilejul vizitei lui Filip la Bruxelles, europarlamentarul Siegfried Mureşan, la rîndu-i, a remarcat următoarele: „Sînt dezamăgit de răspunsurile pe care le-am primit de la prim-ministrul Republicii Moldova. I-am transmis prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, prezent în şedinţa Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, că la Chişinău este nevoie de un Guvern proeuropean, avînd în vedere beneficiile multiple ale apropierii de UE pentru cetăţenii Republicii Moldova şi că, pentru mine, un Guvern nu este proeuropean doar dacă declară acest lucru, ci dacă şi implementează Acordul de Asociere cu UE”.

Mai clar, corect şi realist nici că ne putem exprima faţă de situaţia de astăzi a RM, numai că Ghimpu este obligat să apere cu orice preţ interesele stăpînului său şi al RM, Vladimir Plahotniuc, indiferent de ridicolul şi obrăznicia primitivă la care este nevoit să recurgă din instinct înnăscut!