POLITICA NUCLEARA A LUI PUTIN IN AFRICA DE NORD SI ORIENTUL APROPIAT

În geopolitica energetică a Rusiei şi promovarea lui Vladimir Putin în Orientul Apropiat sînt prezente nu doar petrolul şi gazele. În ultimele luni, diplomaţia şi interesele economice ale Moscovei s-au dezvoltat şi în marele tezaur dintre Africa şi Asia, prea puţin explorat de altfel – energetica atomică. Rusia, în mod special gigantul său de stat „Rosatom”, a semnat recent importante acorduri strategice pentru dezvoltarea energeticii nucleare în statele-cheie din întreaga regiune. Asta demonstrează încă o dată că energetica rămîne a fi un moment arhiimportant în politica externă a Rusiei.

Sudanul, un nou partener strategic al Kremlinului din valoroasa regiune a Africii de Nord, este una din ţările cointeresate de această geopolitică nucleară a Rusiei. După o lună de la întrevederea istorică a preşedintelui Sudanului, Omar al-Bashir, cu Vladimir Putin, cînd Guvernul Sudanului practic i-a jurat credinţă Rusiei, acuzînd SUA de faptul că supune riscului securitatea din regiune, a fost încheiat acordul privind construcţia primei electrocentrale nucleare din ţară, realizată în întregime de Rusia. Înţelegerea a fost semnată la Khartoum de compania „Rosatom Overseas”, filială a „Rosatom”, şi Ministerul de Resurse Acvatice, Irigare şi Electroenergetică al Republicii Sudan, constituind un moment de cotitură epocală pentru acest stat african.

„În cadrul desfăşurării studiului de fezabilitate pentru proiectul construcţiei electrocentralei va fi selectat terenul pentru amplasarea staţiei, fiind stabiliţi parametrii de bază ai proiectului”, se indică într-un comunicat al „Rosatom”.

Acordul face parte dintr-un şir de înţelegeri între guvernele Sudanului şi Federaţiei Ruse, care denotă o apropiere şi o consolidare a relaţiilor dintre cele două ţări. De asemenea, Sudanul a ieşit cu o iniţiativă de-a amplasa pe teritoriul său o bază militară a Rusiei, însă, deocamdată, Kremlinul şi Ministerul Apărării nu au luat o decizie finală. În acest context, preşedintele Comitetului pentru securitate şi apărare al Adunării Federale din Rusia, Victor Bondariov, a subliniat că „succesul Rusiei în campania antitero din Siria a determinat multe state care simt pericol pentru integritatea lor teritorială, suveranitate şi securitate, să se adreseze autorităţilor ruse după ajutor”.

În geopolitica nucleară participă şi una dintre cele mai problematice ţări din regiune – Egiptul. Guvernul de la Cairo cu paşi vertiginoşi se mişcă spre construcţia unei electrocentrale atomice în El- Dabaa. Rusia şi Egipt au semnat acorduri interguvernamentale încă în 2015 cu scopul de a lansa producerea de energie nucleară în această ţară nord-africană. După vizita lui Vladimir Putin la Cairo au fost semnate noi contracte pentru intensificarea realizării proiectului: primul din cele patru reactoare atomice trebuie să fie finalizat deja în anul 2022. Electrocentrala va fi construită în localitatea El-Dabaa, situată aproximativ la 130 de km de la Cairo, pe coasta Mării Mediterane. Aceasta este o revenire a Rusiei în electroenergetica nucleară a Egiptului, după ce în 1958 Guvernul lui Nasser a achiziţionat primul reactor atomic de la URSS, iar programul de dezvoltare a energeticii atomice a fost stopat după avaria de la Cernobîl.

Directorul „Rosatom”, Alexei Lihaciov, care se va ocupa de construcţia staţiei, a lăudat acordul semnat de Vladimir Putin cu preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi, numindu-l un pas istoric în dezvoltarea ţării şi energeticii atomice. Însuşi Putin a vorbit mult la Cairo despre importanţa semnării acordului, pentru că acesta demonstrează intrarea triumfală a Rusiei într-un sector pe cale de dezvoltare cum este energetica atomică nord-africană. Acest acord mai întîi de toate poate fi numit politic, care va contribui la derularea politicii egiptene în folosul Moscovei.

Cu toate acestea, în programul nuclear al Rusiei figurează nu doar Africa de Nord. În ultima perioadă au parvenit noutăţi interesante din Arabia Saudită, stat cu care Rusia a semnat un tratat de cooperare în sectorul energeticii atomice. Noutăţile vin din partea aceleiaşi corporaţii de stat „Rosatom”, care într-un comunicat a indicat că „foaia de parcurs include un şir de măsuri necesare pentru realizarea programului de colaborare, semnat de cele două ţări în octombrie 2017, în timpul vizitei monarhului saudit Salman în Rusia”.

În direcţia conlucrării tinde să activeze şi Vladimir Putin, care nu intenţionează să strice relaţiile cu Riadul, mai ales la capitolul înţelegerilor ce ţin de preţurile la petrol. Acordul dintre Rusia şi Arabia Saudită în sectorul petrolier rămîne a fi de importanţă pentru realizarea încercării de a majora preţurile, fapt care este de bază pentru economiile ambelor state.

După „Gli Occhi Della Guerra”