POLITICA CONFRUNTARII CU RUSIA A RIDICULIZAT UNIUNEA EUROPEANA

Vectorul politic al Uniunii Europene, îndreptat spre confruntare și sancțiuni împotriva Rusiei nu și-a atins scopurile. Declarația aparține lui Vladimir Cijov, reprezentant permanent al Federației Ruse la Uniunea Europeană.

”Din păcate, colaborarea noastră benefică cu UE pe parcursul a mai mult de un sfert de veac a avut de suferit mult în ultimii ani. Miza mioapă a UE pe sancțiuni și confruntare nu și-a atins scopurile și acest lucru este evident”, a spus Cijov în cadrul alocuțiunii de la summit-ul ”UE – Uniunea Euro-Asiatică - China”.

Potrivit lui Cijov, politica eronată a UE nu a adus pacea pentru Ucraina, ci dimpotrivă, motivează autoritățile de la Kiev să tărăgăneze îndeplinirea acordurilor de la Minsk. ”Acest comportament al UE divizează statele vecine și le împiedică în dezvoltarea lor armonioasă cu vecinii din Occident și Orient”, a opinat diplomatul.

El a atenționat forul ”UE – Uniunea Euro-Asiatică - China”, că prin eforturile unor state din UE, precum și ale Statelor Unite s-a încetățenit mitul despre ”amenințarea rusească„, care este folosit în interiorul și exteriorul UE de anumite forțe, care se erijează în rol de salvatori, pentru a-i potoli pe euro-sceptici și a distrage atenția de la adevăratele probleme contradictorii din interiorul comunității europene.

Cijov a atras atenția asupra faptului că această situație este folosită de unii jucători politici, care, vorbind frumos despre solidaritatea atlantică încearcă să păstreze actuala structură a UE, concomitent urmărind anumite interese, în special militar-industriale și energetice.

”Rusia este pregătită strategic să aștepte pînă cînd cei din UE vor înțelege, că, din mai multe motive – istorice, culturale, economice – noi, Rusia și Europa, avem nevoie unul de altul. Din partea noastră, vă încredințez că și Rusia este interesată într-o Uniune Europeană puternică, capabilă să ea hotărîri principiale și responsabile neinfluențate”, a spus Cijov.

”Este în puterile noastre, acționînd ca niște parteneri egali, să edificăm o paradigmă nouă, mai temeinică, a relațiilor noastre. Un prim pas ar fi apropierea a două proiecte integraționiste – cel al UE și cel Euro-Asiatic”, a concluzionat diplomatul.

După RIA Novosti