POLITIA SI SERVICIILE DE SECURITATE BRITANICE CUNOSC IDENTITATEA ATENTATORULUI DE LA MANCHESTER

Premierul britanic Theresa May a declarat marți că poliția și serviciile de securitate britanice cunosc identitatea presupusului atentator sinucigaș care a ucis 22 de persoane, printre care mulți copii, luni seară într-o sală de concerte din Manchester, transmit Reuters și DPA.

Vorbind din fața reședinței sale din Downing Street 10, Theresa May a afirmat însă că autoritățile nu sînt pregătite deocamdată să anunțe identitatea atacatorului.

Ea a confirmat că acesta a acționat singur, însă nu este clar dacă alte persoane au ajutat la pregătirea atacului.

Potrivit dnei May, atacul a fost ''unul dintre cele mai grave acte teroriste pe care le-am trăit vreodată în Marea Britanie''.

 

SI revendică atentatul

Un bărbat avînd chipul acoperit cu o cagulă a revendicat în numele grupării teroriste Statul Islamic (SI) atentatul din Manchester, și a insistat că ''este doar începutul'', într-o înregistrare video difuzată de expertul marocan în mișcări jihadiste Abdallah Rami, transmite marți EFE.

În înregistrarea video, de numai 16 secunde, bărbatul cu cagulă, avînd în spate steagul negru al SI, vorbește în engleză și spune că ''leii Statului Islamic încep să-i atace pe toți cruciații''.

Mesajul se încheie în momentul în care bărbatul ridică o pancartă pe care scrie de mînă ''Manchester 22-05-2017'', iar în limba arabă apar cuvintele ''Allahu Akbar''.

''În numele lui Allah, cel milostiv și îndurător, acesta este doar începutul: leii Statului Islamic în Irak și Siria își încep atacurile împotriva tuturor cruciaților. Allahu Akbar! Allahu Akbar!'', recită bărbatul cu cagulă.

Autenticitatea înregistrării nu a putut fi confirmată, menționează EFE, care notează că este vorba de un format pe care Statul Islamic nu îl folosește în mod obișnuit pentru a revendica atacuri teroriste.

 

Momente de groază trăite de participanții la concertul Arianei Grande

Participanții la concertul Arianei Grande de luni seara la Manchester au trăit momente de groază după puternica explozie care a avut loc în foaierul sălii de concerte Manchester Arena la finalul concertului, soldată cu moartea a 22 de persoane și rănirea altor 59, informează mass-media internațională.

Explozia a provocat scene de panică în sala de concerte, cea mai mare arenă indoor din Europa, cu o capacitate de 21.000 de persoane, dar și în afara acesteia, unde părinții își așteptau copiii.

"Erau o mulțime de copii și de adolescenți ca fiica mea la concert. E pur și simplu tragic", a declarat penru AFP Stephanie Hill, care venise la concert alături de fiica sa Kennedy.

"Oamenii cădeau unii peste alții pe scări. A fost un haos complet. Am vrut să ieșim de acolo cît mai repede posibil pentru că ne-am gîndit că poate e cineva care se pregătește să tragă în mulțime', a povestit Kennedy.

"Concertul abia se terminase și eram pe punctul de a părăsi sala atunci cînd am auzit o explozie puternică. În spatele nostru oamenii au început să țipe și să se împingă. A fost un haos complet. Am văzut părinți purtînd în brațe fetițe care plîngeau. A fost fără îndoială primul concert pentru mulți dintre ei și probabil ultimul", a declarat pentru AFP Sebastian Diaz, 19 de ani, care a venit din Newcastle pentru a participa la concert.

"Am ascultat ultima melodie și dintr-o dată a fost ca un flash și un bang apoi fum", a povestit pentru BBC Gary Walker, din Leeds, a care a venit alături de soție să își aștepte fiica la ieșirea de la concert. Bărbatul susține că a fost rănit la picior de o bucată de metal și că soția sa a fost rănită în stomac.

 "Ne făceam drum către ieșire și chiar cînd am ajuns în dreptul ușii am simțit o explozie puternică și toată lumea a început să țipe. A fost o explozie uriașă — o puteai simți în piept. Era haotic. Toată lumea țipa și fugea încercînd să iasă", a povestit una dintre participantele la concert, Catherine Macfarlane pentru Reuters.

Elena Semino, care își aștepta fata de 17 ani la ghișeul de vînzări de bilete la momentul exploziei, s-a numărat și ea printre răniți: "Am simțit o căldură puternică în gît și cînd am privit în sus, erau corpuri peste tot", a declarat ea pentru The Guardian.

Un altă participantă la concert a declarat că a simțit o explozie puternică atunci cînd se pregătea să părăsească arena, urmată de țipete și de haosul provocat de miile de oameni care încercau să scape.

Un videoclip postat pe Twitter arată fanii, mulți dintre ei tineri, țipînd și alergînd. Părinții și rudele disperate îi căutau pe cei dragi, postînd imagini pe rețelele de socializare și solicitînd informații. "Vă rog distribuiți toți asta, sora mea mai mică Emma a fost la Ari la concert în seara asta în #Manchester și nu răspunde la telefon. Ajutați-mă, vă rog", se indica într-un astfel de mesaj, postat alături de o imagine a unei fete blonde cu flori în păr.

Paula Robinson, de 48 de ani, din West Dalton, a declarat că se afla la gara de lîngă arenă, împreună cu soțul ei, atunci cînd a simțit explozia și a văzut zeci de fete țipînd și fugind. Robinson a dus zeci de adolescente la un hotel Holiday Inn Express din apropiere și a postat pe Twitter numărul ei de telefon pentru părinții îngrijorați. Femeia — care potrivit The Independent a luat în grija sa aproximativ 50 de adolescenți — povestește că telefonul său a sunat în continuu de cînd și-a distribuit numărul pe rețeaua de socializare.

În prezent, autoritățile tratează explozia produsă în sala de concerte Manchester Arena drept incident terorist. Poliția crede că atacul a fost comis de un singur atentator, care a detonat un dispozitiv exploziv și a fost ucis în deflagrație. Anchetatorii încearcă să stabilească dacă atentatorul a acționat singur sau nu.

Sursa: Agerpres