POLIŢIA DE FRONTIERĂ A INIŢIAT MĂSURI PENTRU DETECTAREA VIRUSULUI EBOLA ÎN PUNCTELE DE TRECERE

Poliţia de Frontieră a iniţiat un şir de măsuri în punctele de trecere pentru a detecta şi preveni transmiterea transfrontalieră a febrei hemoragice Ebola, un virus care poate afecta întreaga lume.

Potrivit poliţiei de frontieră, toate persoanele care călătoresc prin punctul de trecere Aeroportul Internaţional Chişinău vor fi scanate obligatoriu cu ajutorul sistemului automatizat de detectare a temperaturii (termoscaner). O atenţie sporită se va acorda persoanelor sosite din ţările Africii Centrale şi de Vest.

În cazul detectării persoanelor cu simptomatica caracteristică febrei hemoragice “Ebola”, va fi asigurat spaţiu separat corespunzător (izolator) pentru intervievarea acestora, inclusiv întreprinderea măsurilor pentru consultarea medicală a lor.

Febra hemoragică Ebola reprezintă un virus extrem de periculos, ce provoacă o rată de 90% mortalitate la oameni. Această epidemie, care durează de la începutul anului, a izbucnit în Guineea, după care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone şi a provocat peste 1000 de decese.

Simptomele caracteristice bolii sînt stare febrilă instalată, slăbiciune generală, dureri musculare, cefalee, uneori greaţă, vomă, diaree. Maladia se transmite în urma contactului direct cu sîngele persoanei infectate sau prin conţinuturile biologice, particule eliminate prin tuse şi strănut. Pînă în prezent nu există încă un vaccin împotriva virusului. (Moldpres)