PÎNĂ LA ALEGERILE PARLAMENTARE ORDINARE

Codul electoral va rămîne nemodificat

Parlamentul nu va opera modificări la Codul Electoral pînă la alegerile parlamentare ordinare, care vor avea loc în noiembrie 2014. Despre aceasta au declarat reprezentanţii Coaliţiei Pro Europene în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul naţional de televiziune, făcînd referire la sistemul electoral mixt pentru care pledează o parte din formaţiunile politice.

Liderul grupului liberalilor reformatori, Ion Hadîrcă, a spus că modificările la Codul electoral trebuie neapărat coordonate cu Comisia de la Veneţia. Şi aceasta trebuie să se întîmple cu un an înainte de declanşarea campaniei electorale.

De asemenea, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a spus că alegerile parlamentare ordinare vor avea loc pe 30 noiembrie 2014. „Respectiv, ieşim din acel termen cînd am putea modifica Codul Electoral”, a spus el.

Săptămîna trecută a fost făcut public un sondaj, potrivit căruia 22% dintre respondenţi optează pentru sistemul mixt de vot, în conformitate cu care jumătate dintre deputaţi urmează să fie aleşi pe liste de partid, iar cealaltă jumătate în circumscripţii uninominale.

În luna aprilie curent, la iniţiativa democratului Vlad Plahotniuc, Parlamentul a votat în două lecturi legea privind sistemul electoral mixt. În luna mai, prin votul comun al PLDM şi PCRM, legea privind sistemul electoral mixt a fost abrogată, revenindu-se la sistemul de alegere pe liste de partid.

Sursa: IPN