PLDM VA LANSA O CAMPANIE NAŢIONALĂ DE INFORMARE DESPRE INTEGRAREA EUROPEANĂ

Către sfîrşitul lunii ianuarie Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) va lansa o campanie naţională de informare a populaţiei despre prevederile Pactului Responsabilităţii Naţionale şi beneficiile apropierii de Uniunea Europeană. Anunţul a fost făcut de către liderul PLDM, Vlad Filat, în cadrul emisiunii „Puterea a patra”, de la postul de televiziune N4.

Vlad Filat a menţionat că membrii PLDM vor merge în toate localităţile republicii pentru a explica cetăţenilor procesul de integrare europeană.

Întrebat despre progresele obţinute în soluţionarea conflictului transnistrean, Vlad Filat a spus că există progres atît timp cît există procesul de negocieri. „Provocări au fost şi sînt şi acum. Nu cred că anumite decizii de la Tiraspol îşi au originea acolo. Este o luptă cu caracter geopolitic, iar emoţiile categoric încurcă. Nu trebuie să lăsăm ca acest dialog să încetinească sau să pericliteze integrarea noastră europeană. Acest proces este unul mult prea important ca să avem abordare speculativă şi simplistă”, a precizat liderul PLDM.

Acesta a subliniat că soluţionarea conflictului transnistrean trebuie să aibă la bază o înţelegere ca rezultat al negocierilor, cu un acord comun. Reglementarea conflictului trebuie să fie durabilă, nu doar electorală. Vlad Filat a subliniat că pînă la alegerile parlamentare au rămas 11 luni, iar în viitoarea campanie electorală va avea loc o bătălie cu carter geopolitic. Acesta a spus că în noul Parlament nu va exista formaţiunea Partidului Comuniştilor, care a devenit un partid retrograd. Vlad Filat a evitat să spună dacă vrea să revină la funcţia de prim-ministru, dar a precizat că în pofida faptului că nu are o funcţie formală, are posibilitatea să contribuie la procesul de luare a deciziilor şi în soluţionarea chestiunilor importante.

Fostul prim-ministru s-a referit şi la gazul rusesc, şi a subliniat că Republica Moldova plăteşte un preţ mai mare decît Germania, iar contractul de furnizare a gazelor, încheiat între Republica Moldova şi Gazprom-ul rusesc încă pe vremea conducerii comuniste, a fost unul prost pentru economia naţională şi cetăţenii Republicii Moldova. Vlad Filat a mai afirmat că pe viitor guvernarea va insista ca cetăţenii străini şi cei care nu cunosc limba romînă să o înveţe. (IPN)