PLDM CALIFICĂ DECIZIA CC DREPT UNA POLITICĂ

PLDM califică decizia, de pe 18 mai, a Curţii Constituţionale drept una politică şi care vine în contradicţie cu principiile democratice şi constituţionale. Afirmaţiile sînt incluse într-o declaraţie emisă de serviciul de presă al PLDM.

În declaraţie PLDM se arată îngrijorat de decizia CC. "Prevederile legale, declarate neconstituţionale de către Curte, au avut scopul asigurării Guvernului cu capacitatea de îndeplinire a angajamentelor sociale şi economice faţă de proprii cetăţeni, precum şi de neadmitere a blocării reformelor, indiferent de contextul politic şi de interimatul funcţiei de Prim-ministru", se subliniază în document. În acelaşi context, liberal democraţii afirmă că, prin decizia sa, Curtea îndepărtează şi mai mult premisele de racordare a actului de guvernare la interesele cetăţenilor şi de depăşire a actualei crize politice. "Astfel, Curtea Constituţională încearcă să substituie actul de guvernare, devenind un instrument de partizanat al unor grupuri de interese care afectează baza statului de drept. Prin această decizie sînt ameninţate drepturile şi interesele legitime ale cetăţenilor, exercitarea intereselor publice şi economice, stabilitatea ciclului bugetar", se mai spune în declaraţie. Tot în declaraţie PLDM anunţă că va face apel către cetăţenii Republicii Moldova şi către comunitatea internaţională să trateze cu îngrijorare această decizie şi să vină în susţinerea acţiunilor necesare pentru restabilirea echilibrului şi asigurarea funcţionării instituţiilor din stat.

Curtea Constituţională a decis, pe 18 mai, că extinderea atribuţiilor Prim-ministrului interimar şi ale Guvernului demisionar este ilegală.