PLDM A PROPUS MODIFICAREA LEGII CU PRIVIRE LA CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII

Deputaţii din fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova au elaborat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Autorii proiectului propun ca în cazul în care Preşedintele Republicii Moldova nu a acceptat o candidatură la funcţia de judecător, preşedinte sau vicepreşedinte a instanţei judecătoreşti, înaintarea repetată a aceleiaşi candidaturi să fie făcută cu votul unanim al membrilor CSM. Potrivit PLDM, modificările propuse au scopul de a asigura un grad sporit de obiectivitate a CSM în procesul numirii şi promovării în funcţie a magistraţilor. Totodată, autorii proiectului recomandă stabilirea obligaţiei CSM de a motiva refuzurile sale în cazul examinării propunerilor Procurorului General de pornire a urmăririi penale împotriva judecătorilor.

Elaborarea şi adoptarea proiectului de lege rezultă, potrivit PLDM, din necesitatea ralierii mecanismului naţional de numire în funcţia de judecător, de preşedinte sau vicepreşedinte a instanţei judecătoreşti, la prevederile mai multor acte internaţionale.

Moldpres