PLDM A ELABORAT UN COD DE ETICĂ ŞI CONDUITĂ A DEPUTATULUI ÎN PARLAMENT

Deputaţii din fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au elaborat un Cod de etică şi conduită a deputatului în Parlament. Proiectul conţine reglementări în vederea stabilirii normelor de conduită a deputaţilor pe durata mandatului în afara şedinţelor plenare şi comisiilor permanente ale Legislativului, precum şi în cadrul dialogului cu partenerii internaţionali, în raportul cu cetăţenii şi mass-media.

Proiectul Codului de conduită a deputatului propune instituirea unei funcţii noi în cadrul Parlamentului – Comisarul pentru etică. Acesta va monitoriza respectarea normelor prevăzute în Cod şi va elabora un Raport de investigare, care va fi examinat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi. Comisia va fi organul la care deputatul vizat în investigaţie va putea contesta raportul şi sancţiunile propuse de Comisar. Pentru nerespectarea prevederilor Codului, deputaţii ar putea fi sancţionaţi prin mustrare, impunerea de a aduce scuze publice, lipsirea de dreptul la indemnizaţie sau chiar prin suspendarea temporară a participării la toate sau la o parte din activităţile Parlamentului.

Potrivit unui comunicat al PLDM, proiectul vine să interzică expres şi acceptarea cadourilor şi beneficiilor care ar putea ştirbi din obiectivitate în exercitarea atribuţiilor parlamentare.