Platforma europeana pentru coordonarea reactiilor la migratia ilegala prin Mediterana de Est

Mai multe ţări europene au convenit, Joi, să creeze o platformă cu organisme ale Uniunii Europene pentru a coordona reacţia la migraţia ilegală pe ruta din Mediterana de Est, relatează DPA şi EFE, scrie agerpres.

Miniştrii de Interne şi ai Migraţiei din 18 ţări, majoritatea din Europa de Est şi din Balcani, au convenit, la o conferinţă, la Viena, ca platforma să se ocupe cu expulzarea mai rapidă a migranţilor respinşi şi cu proceduri mai rapide de azil, precum şi cu lupta împotriva traficului de persoane.

„Nu vrem să creăm structuri paralele, ci să creştem eficienţa autorităţilor existente”, a declarat ministrul austriac de Interne, Karl Nehammer, la o conferinţă de presă, precizînd că noua platformă va avea sediul la Viena.

„Asistăm, în prezent, la o creştere semnificativă a cifrelor privind migraţia”, a spus şi ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a cărui ţară deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

Conform agenţiei UE de protecţie a graniţelor, Frontex, numărul trecerilor ilegală de frontieră în Mediterana de Est între Turcia şi Grecia a crescut la 1.250 în Iunie, o creştere de opt ori faţă de Aprilie.

Statele din Balcanii de Vest se aşteaptă ca această direcţie să continue, a declarat Seehofer.

Ministrul german a promis că Berlinul va promova un acord la nivelul întregii UE privind o politică unică asupra migraţiei, pe care Comisia Europeană ar urma să o pregătească pînă în Septembrie.

Actuala abordare fragmentată faţă de solicitanţii de azi „nu funcţionează bine”, a declarat Seehofer.

Comisarul european pentru migraţie, Margaritis Schinas, a spus că proiectul va reflecta lecţiile învăţate din criza refugiaţilor din 2015.

„Europa nu poate eşua de două ori în privinţa migraţiei”, a declarat el.