PLANETA ESTE CU OCHII PE SUA

Cînd şi cum va fi stopat falimentul?

Marţi, 1 Octombie, preşedintele Barack Obama a transmis un mesaj către Congresul american, imdeiat după blocarea statului federal. „Mesajul meu către Congres este acesta: Plătiţi datoriile, preveniţi falimentul, nu aşteptaţi, nu amînaţi! Sunt mai mult decît fericit să lucrez cu voi! Suntem mai buni de atît! Poporul american sigur este!“, a declarat preşedintele american. „Ceea ce apasă asupra economiei, este seria constantă de crize şi lipsa de voinţă în ce priveşte aprobarea bugetului“. (...) „Nu voi negocia responsabilitatea Congresului de plată a datoriilor. Nu voi permite nimănui să tîrască prin noroi numele Americii. Nu o să las ţara pe pilot automat, doar pentru că nu vrea Congresul să facă un lucru. Chiar cînd sunt multe piedici, suntem şi vom fi mereu o ţară care poate face lucruri măreţe!“, a spus preşedintele SUA, Barack Obama.

Pentru prima dată în 17 ani, guvernul federal american a început, Luni noaptea, să închidă treptat toate instituţiile din subordinea sa directă din cauza eşecului Congresului de a adopta un proiect bugetar. Practic, dintre cei peste două milioane de angajaţi ai instituţiilor guvernului federal, peste 800.000 au fost trimişi oficial în concediu fără plată. Unii dintre ei, din domenii cruciale precum Apărarea şi Justiţia, vor continua să lucreze şi îşi vor primi salariile retroactiv, după ce Congresul va aproba un buget – cel puţin aşa s-a întîmplat pînă acum. Oprirea parţială a activităţii statului federal american, va cauza într-o primă perioadă pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, potrivit estimărilor firmei de cercetare IHS, citate de Bloomberg.

Reforma în Sănătate a cauzat blocajul

Ultima dată cînd americanii s-au aflat în blocaj federal a fost în Noiembrie 1995, cînd preşedintele democrat Bill Clinton şi republicanii din Congres au fost într-un impas bugetar. La fel este şi acum, pentru că totul este cauzat de disputa politică dintre cele două partide principale, cel Democrat şi cel Republican. Primul are majoritate în Senat, camera superioară a Congresului, însă republicanii controlează Camera Reprezentanţilor, care este forul decizional pentru cele zece legi din pachetul care reprezintă reforma în Sănătate, numită emblematic ObamaCare, fiind unul dintre proiectele cu care actualul lider de la Casa Albă a cîştigat un nou mandat la prezidenţialele din 2012. Numărul locuitorilor neasiguraţi medical din SUA este estimat la 48 de milioane. Cele mai ieftine poliţe de asigurare de sănătate disponibile în prezent au un preţ mediu de 249 de dolari pe lună la nivel naţional.

SUA rămîn fără bani în Noiembrie

Dacă republicanii vor trage de timp pînă la începutul lunii Noiembrie, SUA vor atinge pragul impus prin Constituţie pentru datoria publică. Asta înseamnă că nu va mai putea lua alte împrumuturi. Oficiali din Trezoreria au explicat că, pentru cel puţin două săptămâni, SUA îşi vor putea acoperi necesarul de finanţare. Apoi, la jumătatea lunii Noiembrie, cînd americanii trebuie să răscumpere obligaţiuni guvernamentale în valoare de 31 de miliarde de dolari, nu vor mai avea bani. Dacă pragul nu va fi ridicat, SUA se vor afla în pragul incapacităţii de plată.