Plahotniuc, i-a amenintat cu demiterea pe Tabara, Balan de la SIS, pe Cavcaliuc si conducerea ”Teleradio Moldova”, pentru ca n-a fost informat la timp

După Statele Unite, și Israelul decide să se retragă din UNESCO

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, Joi, că Israelul se pregătește să se retragă din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), la cîteva ore după ce SUA au făcut un anunț similar, transmite Reuters. Șeful Executivului israelian a calificat drept 'curajoasă și morală' decizia Statelor Unite de a părăsi UNESCO.

La rîndul său, ambasadorul israelian al ONU, Danny Danon, a salutat hotărîrea SUA de a se retrage din UNESCO. ''Intrăm într-o nouă eră la Națiunile Unite – una în care, atunci cînd se practică discriminarea contra Israelului, trebuie să se plătească prețul. UNESCO a devenit un cîmp de luptă pentru a denigra Israelul, neglijîndu-i rolul și afirmațiile veritabile. Decizia luată (de SUA) marchează un punct de cotitură pentru UNESCO: rezoluțiile absurde și rușinoase adoptate de această organizație contra Israelului au consecințe'', a menționat Danon într-un comunicat.

Purtătoarea de cuvînt a Departamentului american de Stat, Heather Nauert, a precizat într-un comunicat faptul că directoarea generală a UNESCO, Irina Bokova, a fost notificată oficial cu privire la decizia luată de SUA, ce va deveni efectivă pe data de 31 Decembrie 2018. Statele Unite și-au suspendat încă din anul 2011 contribuția financiară la bugetul UNESCO, pentru a protesta față de primirea Palestinei ca membru cu drepturi depline în această organizație.

În comunicatul emis Joi de către Departamentul de Stat, retragerea SUA este motivată prin 'nevoia unei reforme fundamentale în cadrul organizației' și este deplîns totodată faptul că, în opinia Washingtonului, în interiorul UNESCO se manifestă continuu poziții anti-Israel.

Sursa: AGERPRES