Plahotniuc, El Supremo din Grozesti

Vrea să moară cu RM de gît. Dacă nici acum partidele şi populaţia nu se răscoală…

Autor: Mihai CONŢIU

Luni, 6 Martie, Vladimir Plahotniuc, preşedintele şi proprietarul PD, al Guvernului şi majorităţii parlamentare, a ieşit la tribună să anunţe public ceea ce se ştia deja – El Însuşi, El Supremo, Stăpînul şi Restauratorul absolut al acestei ţări a decis schimbarea Codului Electoral prin trecerea integrală la sistemul uninominal de votare a deputaţilor. A propus acest sistem convins că va întîmpina opoziţie şi va „pierde cîştigînd” prin negocieri ca măcar 50 de deputaţi să fie astfel aleşi, ale căror campanii electorale e de aşteptat să li le sponsorizeze chiar el spre a-i subordona.

Ascultîndu-l în siguranţa lui deplină, constatăm, iarăşi, că niciodată RM nu a mai avut o majoritate parlamentară, aşa cum este cea actuală, lipsită de absolut orice urmă de demnitate elementară. Parlamentari şi guvernanţi pe post de slugi ale unei cîrtiţe politice şi oligarhice periculoase, dar care se teme de moarte să stea în faţa jurnaliştilor nesubordonaţi şi să le răspundă la întrebări incomode! De ce nu-l vedem la piaţă, fără gorile prin preajmă, să cumpere brînză de oi de la vreo gospodină din Grozeştii lui de la Prut? Anume de introducerea cu orice preţ a acestui sistem electoral depinde supravieţuirea politică a lui Plahotniuc, păstrarea controlului absolut asupra ţării şi libertatea lui viitoare, nu prosperitatea ţării. Are nevoie de acest sistem controlabil în viitor întrucît ştie că PDM nu va trece pragul electoral la viitoarele alegeri, iar soarta lui este puternic ameninţată.

Se zvoneşte că-şi plăteşte cu generozitate slugile. Oamenilor acestora laşi şi ahtiaţi după bani nu le pasă deloc că Plahotniuc îi priveşte ca pe nişte nimicuri, ca pe nişte mancurţi, dar nici de aceea că vor deveni nişte amintiri ruşinoase, demne de dispreţ pentru copiii lor şi pentru această umilă istorie politică pe care Plahotniuc o scrie cu ajutorul servil a unor adevărate primate demne să populeze o planetă a maimuţelor. Cum, naiba, Reşetnicov, omul lui Voronin la SIS, a devenit atît de vandabil şi trădător? Vladimir Nicolaevici se mulţumeşte doar cu fraza „actul de prostituţie politică s-a săvîrşit!”? Cam puţin, domnule Preşedinte!

Este lesne de anticipat că Plahotniuc va investi enorm în popularizarea acestei iniţiative, despre care spune că vine în întîmpinarea „dorinţei cetăţenilor”. Cît cinism! El minte fără să-i tresară nici o trăsătură a feţei atunci cînd invocă voinţa oamenilor de a-şi alege direct deputatul, posibilitatea acestora de a-l lipsi de mandat „dacă nu-şi va face treaba cum trebuie” şi de a alege pe altul mai destoinic în loc. O tîmpenie de zile mari şi bună doar de a-i adormi pe moldoveni!

În primul rînd, deputaţii aleşi uninominal vor sta la dispoziţia lui Plahotniuc, el va decide dacă îşi fac sau nu bine treaba, dar nu vor putea fi demişi de către alegătorii din circumscripţii cu una cu două. Asta presupune proceduri complicate şi costisitoare care implică demiterea prin referendum şi, mai apoi, alte cheltuieli pentru alegerea prin scrutin electoral a altor deputaţi. Plahotniuc şi armata lui de slugi şi gorile mereu flămînde n-or să le spună niciodată moldovenilor pe care-i manipulează că astfel de proceduri nu vor avea niciodată loc. Vor fura din împrumuturile şi granturile externe ca să organizeze referendumuri şi alegeri pe circumscripţii doar pentru că cei din Briceni sau Vulcăneşti vor constata că deputaţii aleşi de ei sunt la fel de hoţi sau că fac jocurile murdare ale oligarhului? Pe cei ce dau bani de la Bruxelles sau Washington, însă, nu-i interesează cine-i ciobanul care conduce turma la Chişinău!

Demn de reţinut este faptul că Plahotniuc vorbeşte despre PDM ca un partid de guvernămînt iniţiator, la comanda sa, al „reformei clasei politice”, mizînd pe faptul că moldovenii nu ştiu cum a ajuns la Putere şi cum a ajuns să controleze Parlamentul şi Guvernul. Apropo, sluga lui de casă, Andrian Candu, a ieşit Vineri, 10 Martie, la Lorena Bogza, la PRO TV, să lămurească „iniţiativa” care încă nu există. A arătat jalnic de tot! Lorena l-a cruţat, dar băiatul trebuie să treacă la cîte 5 pastile de valeriană de 5 ori pe zi ca să nu-şi amintească ce-a făcut Lorena din el.  Oricît ai fi de meşter la minciuni, de mare demagog, tot apleci capul şi închizi ochii ca un cîine ieşit din apă! Nimeni nu ştie cum poate Plahotniuc reforma un sistem politic atîta timp cît n-a fost capabil să creeze măcar unul, nu să-l cumpere. Nu va trece mult timp pînă cînd moldovenii vor afla că omul acesta nu a făcut absolut nimic pentru ţara în care vrea să recreeze moldovenismul proeuropean şi statalist „oleacă”, nu a creat, nu a inventat nimic, ci a ajuns ceea ce este prin jocuri de culise şi căpuşarea economico-financiară a ţării.

Oare Vladimir Voronin se simte sau nu înfrînt şi umilit de acest oligarh care este produsul exclusiv şi din umbră al guvernării sale? Dacă este să vorbim despre eşecul politic al comuniştilor, atunci nu la perioada guvernării lor trebuie să ne gîndim, ci la Plahotniuc şi la felul în care acesta i-a cumpărat pe deputaţii comunişti ca pe nişte găini sau oi. Avem de-a face cu o proastă gestionare a PCRM după 2009, o înfrîngere umilitoare în faţa lui Plahotniuc sau cu o acceptare benevolă sau de nevoie a „noilor realităţi”? Probabil că domnul Voronin este mulţumit: Filat e la puşcărie, Lupu a fost făcut chiftele pentru pisici, Ghimpu e bun de dus la sanatoriile din Munţii Patriei Nereunificate, de la Chirtoacă aduce a cadavru politic, clanul Lucinschi a tras obloanele (приказал долго жить), Mircea Snegur n-o mai vede pe Natalia secretar general ONU. Au fost raşi toţi!

Ce-a mai rămas pentru mulţumirea seniorală a domnului Voronin? Să fie doborît Dodon şi distruse toate partidele de pînă acum. Dar nici unul dintre redutabilii analişti care dorm la televiziunile noastre independente nu explică acest excelent joc de şah cu Plahotniuc pe rol de joker şi regină. Un fel de POKERŞAH se joacă de 9 ani la Chişinău!  Nouă nu ne-a plăcut niciodată anti-moldovenismul grupării lui Tkaciuk, Petkov, Munteanu şi Petrenko. Erau dispreţuitori, fuduli şi orbi în dispreţul lor faţă de tot ce-i moldovenesc. Dar nici să-i compari cu Violeta Ivanov şi mincinosul Igoraş Vrabie! Aceştia sunt nişte monumente de docilitate şi lăcomie. Şi, totuşi, Vladimir Nicolaevici i-a alungat pe alde Tkaciuk şi Munteanu din partid ca pe nişte capre rîioase!

Şi cum vă spuneam, prin iniţiativa trecerii la sistemul electoral uninominal, experiment care în România a falimentat, El Supremo Plahotniuc ot Grozeşti  ne demonstrează că e gata să moară cu Moldova de gît. Ori el, ori ţara, dar mai curînd ţara, din perspectiva orgoliului său frustrant!

Din start, Preşedintele Igor Dodon s-a opus acestei iniţiative aventuriste, avansînd chiar ideea ca viitorul Parlament să cuprindă un număr de 71 de deputaţi, nu 101, cîţi sunt acum. „Prea mulți deputați pentru o țară atît de mică și atît de sărăcită demografic”, a spus Igor Dodon şi trebuie să-i dăm dreptate. Iniţiativa lui Plahotniuc, însă, mai conţine şi alte realităţi diabolice. Din perspective electorale, PDM nu are nici o şansă, iar oligarhul ot Grozeşti  ştie asta. Votul uninominal propus/dictat de el anulează ideea de partid prezent în Parlament în favoarea unor deputaţi aleşi pe circumscripţii fără vreo aparentă coloratură politică. Subordonîndu-i-se lui Plahotniuc, care va avea grijă să devină deputaţi oamenii lui, oligarhul va deveni de unul singur Partidul Stat. În orice Parlament democratic din lume sunt, la guvernare şi în opoziţie, partide cu programe şi ideologii liberale, social-democrate, comuniste etc., o componenţă indispensabilă democraţiei parlamentare şi dezvoltării ţării. Acum vedeţi cum înţelege Plahotniuc reforma clasei politice naţionale? Şi toate acestea se fac şi cu consilieri SRI-şti din România.

După cum am arătat, Preşedinţia şi-a anunţat opoziţia faţă de acest proiect electoral strict mafiotic, la fel au făcut-o şi cei de pe segmentul politic de Dreapta sau Centru-dreapta. Lăsînd la o parte orice opoziţie de natură ideologică, ţinîndu-se seamă de faptul că, la ora actuală, Plahotniuc a adus ţara într-un punct absolut crucial, vor ieşi la proteste naţionale neîntrerupte toţi moldovenii sătui de dictatura mafiotă, indiferent că sunt susţinătorii socialiştilor, ai lui Usatîi, Andrei Năstase, Maia Sandu etc.? Oare nu se înţelege că acum este testul decisiv de maturitate protestatară a moldovenilor dornici să mai salveze cît mai este de salvat din ţara lor şi din mîinile dictatoriale ale lui Plahotniuc?

Numai că revoluţiile, nu uitaţi, sunt iniţiate de romantici, făcute de bandiţi şi folosite de escroci. Deci, în Moldova, nu va fi nici o revoluţie! Va fi doar o permanentă majorare de preţuri şi arestări selective în lanţ.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
08.03.24 - 20:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40