Plahotniuc a pierdut procesul intentat lui Porumboiu in Romania

Judecătoria Vaslui a respins ieri cererea lui Vladimir Plahotniuc împotriva omului de afaceri român Adrian Porumboiu. Acesta a solicitat instanței de judecată să-i interzică omului de afaceri român să-i mai rostească numele în public. Sentința nu este definitivă. Plahotniuc a fost reprezentat la ultimul termen doar de avocatul său, care a afirmat că Adrian Porumboiu l-ar fi amenințat printr-o scrisoare, dar și telefonic, prin intermediul avocaților, cu un denunț penal cu privire la coordonarea unui grup infracțional care îi controlează fostele firme.

Despre Vladimir Plahotniuc s-a vehiculat că s-ar fi aflat în spatele concernului care a cumpărat în 2015 afacerile lui Porumboiu. Porumboiu susţine că nu s-a întîlnit niciodată cu Plahotniuc şi că i-a rostit numele o singură dată, într-un interviu. Pe 8 August 2015, omul de afaceri Adrian Porumboiu vindea participațiunile în domeniul agricol – producția vegetală și de uleiuri – către firma Trans Oil, prin Delta Commodity & Financial Services (DCFS), o societate cu sediul la Geneva. Cifrele legate de tranzacție nu au fost făcute niciodată publice, însă, cu siguranță, a fost vorba despre multe milioane de euro, mai ales că firma Comcereal Vaslui a fost, ani de-a rîndul, cea mai importantă din agricultura României.

În urmă cu doi ani, în spațiul mediatic a explodat și bomba: în spatele tranzacției de la Vaslui ar fi milionarul moldovean Vladimir Plahotniuc. „Este o companie din Geneva, care are acționari în Luxemburg și în Geneva: un cetățean american, unul georgian. Eu mă ocup de afaceri în continuare. Deocamdată, tranzacția nu este încheiată, întrucît obligațiile contractuale nu au fost respectate“, a explicat Adrian Porumboiu, adăugînd că nu crede că în spatele acestei firme nu este un cetățean din Republica Moldova. „Tranzacționarea a fost efectuată, dar existau anumite obligații pe care acea firmă trebuia să le achite, nu doar față de mine, ci și față de alți creditori, care nu au fost respectate“, a precizat acesta, în intervenția sa.

„Cred că nu sunt atît de naiv să nu realizez dacă în spatele acestui grup s-ar fi aflat Plahotniuc. Nu am avut nici cea mai vagă bănuială în acest sens. Dacă s-ar fi aflat în spatele afacerii, plăteau pînă acum ce aveau de plătit. Plahotniuc are bani, din cîte am înțeles“, a declarat Adrian Porumboiu, explicînd că nu s-a vîndut niciun activ, ci acțiuni, şi niciun teren. Pentru aceste afirmații, Plahotniuc l-a acționat în instanță pe cale de ordonanță președințială pe vasluianul Porumboiu. Sentința Judecătoriei Vaslui nu este definitivă, ea putînd fi atacată cu recurs. (ziare.com)