PL-UL PCRM-ULUI

Metode liberale de furat Chişinăul

Autor: Kurt SOLOVIOV

Fiind disperat că nu se mai află la pupitrul de comandă şi de şantajare a guvernanţilor, Mihai Ghimpu se pare că l-a asmuţit pe Dorin Chirtoacă şi i-a dat undă verde la jaf, să pună stăpînire pe tot ce se mai poate fura din proprietăţile Chişinăului. Oare din ce perspective identitare o fac? Spunînd că sunt români, noi trebuie să înţelegem că românii ne fură bunurile publice ale capitalei. Fiind şi cetăţeni moldoveni nativi, nu ne miră pentru că furtul din bunul statului este un sport naţional. În ambele perspective, tot a Cod Penal sună!

Cine a crezut vreodată că Ghimpu şi Chirtoacă sunt sinceri şi cinstiţi, atunci acela a fost un om periculos de naiv. „Periculos” pentru că i-a şi votat pe aceşti oameni care se poartă mai crîncen decît orice tîlhar incurabil! Şi-au făcut în mandatul acesta cîte un apartament de lux lîngă Vladimir Voronin? Şi-au făcut, iar vecinătatea nu este deloc întîmplătoare! Este drept că apartamentul de lux al lui Chirtoacă figurează pe numele sărmanei lui mame!

Ambii îi urăsc şi dispreţuiesc pe moldoveni din tot sufletul lor. Ghimpu îi crede proşti şi demni de dispreţul lui pentru că nu l-au votat majoritar ca şi pe Voronin. Chirtoacă îi urăşte şi se răsteşte la moldoveni şi din cauza propriilor neputinţe – urăşte femeile pentru că nu se poate împreuna cu ele, îi urăşte pe bărbaţii normali pentru că nu le seamănă şi este pornit împotriva tuturor pentru că este văzut în adevărata lui goliciune.

În tot acest timp, ei continuă să se îmbogăţească nemăsurat, dar îi ajută şi pe alţii să fure ca să se asigure de sprijinul lor politic. Cînd bieţii oameni trăiesc cu pensii şi salarii lunare cuprinse între 800 de lei şi 3.000 de lei, amintiţi-vă cînd declara Ghimpu, la televiziune, că nu poate să trăiască din salariul său de deputat de 8.000 de lei! Ca să vedeţi cîtă neruşinare!

O altă sursă grasă de împogăţire pentru Ghimpu a fost atunci cînd s-a vîndut politic pentru a-l ataca pe Vlad Filat şi a provoca demisia Guvernului condus de acesta. Politic, a fost scos din sfera decizională, dar nu de Filat, aşa cum ar fi tentat cineva să creadă cu superficialitate. Înlăturarea lui Ghimpu a fost o necesitate europeană, el fiind cel care a obstrucţionat cel mai mult procesul de integrare europeană a ţării. În acest context, a funcţionat de minune un tandem secret al lui cu comuniştii, alţi inamici ai integrării noastre europene.

Oricîtă paradă pro-românească de învăluire a crezut că face, acţiunile pro-comuniste şi anti-europene ale liberalilor conduşi de Ghimpu au ieşit la suprafaţă, iar acum le dezvoltă la lumina zilei, fără să se mai gîndească la vreo acoperire, o conspirare de faţadă. Acesta-i şi motivul real pentru care a fost părăsit de cei 7 deputaţi.

Simţind că sunt pe ultima sută de metri, că nu mai au nici o şansă să intre în Parlament, în condiţiile în care şi Chirtoacă şi-a compromis orice speranţă de a mai cîştiga încă un mandat de primar, liberalii lui Ghimpu, prin Chirtoacă, au început să se auto-împroprietăreze cu bunuri din averea Primăriei, a Chişinăului. Le reuşeşte de minune acest lucru deoarece au făcut o alianţă mutuală cu comuniştii la nivelul Consiliului Municipal, motiv care a determinat fracţiunea PLDM să treacă în opoziţie. Acum Ghimpu şi Chirtoacă nu sunt vecini doar de apartamente cu Voronin, ci şi cu sediile partidelor lor frăţeşti liberalo-comuniste.

O sursă independentă despre jaful liberalo-comunist

Pentru a înlătura orice urmă de suspiciune de partizanat rău-voitor, vă prezentăm cîteva date provenite dintr-o sursă independentă. Este vorba despre articolul intitulat „Înţelegeri de milioane la primăria municipiului Chişinău”, care este semnat de jurnalista Mariana Raţă şi publicat pe portalul informaţional “Moldova Curată” din data de 05.IX.2013.

Iată ce scrie jurnalista Mariana Raţă: „Consiliul Municipal Chişinău (CMC) urmează să examineze, astăzi (5.IX; nota red.), mai multe proiecte scandaloase care au fost ţinute în secret pînă în ultimul moment. Acestea se referă la privatizarea a zeci de hectare de pămînt din Capitală şi la darea în arendă la preţuri simbolice a mai multor spaţii în centrul oraşului, printre care şi monumente arhitecturale de importanţă naţională. Beneficiarii acestor proiecte sunt consilieri municipali comunişti, liberali şi neafiliaţi, dar şi mai mulţi membri ai Partidului Liberal.

Hectare pentru firma lui Năstas. Trei proiecte de decizii incluse pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a CMC se referă la privatizarea a nouă hectare de pămînt, teren adiacent unor construcţii aflate în proprietatea SA „Transcon-M”. Director al acestei companii, pînă la alegerile locale din 2011, a fost actualul consilier municipal liberal Iurie Năstas.

Acest consilier urmează să voteze pentru dreptul firmei pe care a condus-o pînă nu demult de a privatiza 7,9 hectare situate pe str. Constructorilor 6, din zona industrială Vatra, pentru care compania va plăti 10 milioane de lei, adică doar cîte o mie de dolari pentru fiecare ar. Un alt hectar de pămînt, „Transcon-M” îl va privatiza pe str. Grădina Botanică 5/2 contra sumei de 1,5 milioane de lei, adică la preţul de 15 mii de lei pentru fiecare ar. S-au găsit 12 ari de pămînt pentru „Transcon-M” şi în central Capitalei, pe str. V. Alecsandri, chiar lîngă sediul Comisiei Electorale Centrale. Pentru acest „teren adiacent”, firma va plăti doar 265 de mii de lei. (...)

Monument pentru aliat. Fostului comunist şi socialist Piotr Donţov, care în ultimul timp a susţinut mai multe proiecte liberale în CMC, Primăria Capitalei este dispusă să-i dea în chirie un monument de arhitectură de importanţă naţională situat în preajma Preşedinţiei, pe str. Sfatul Ţării 57 A. Aici, Donţov urmează să îşi mute Uniunea ruşilor lipoveni pe care a înfiinţat-o şi o conduce. Pentru chiria a 160 de m.p., asociaţia va plăti anual 42 191 de lei, adică 21 de lei pe lună pentru un metru pătrat. (...)

Spaţii şi pentru comunişti. De aceleaşi condiţii de chirie va beneficia şi asociaţia unui consilier comunist, Boris Golovin. Pentru el, Primăria a identificat un monument de arhitectură la intersecţia străzilor V. Alecsandri cu 31 August 1989. Aici urmează a fi amplasat sediului Societăţii diabeticilor „Prodiab”, condusă de consilier.

Interese ascunse? Un alt proiect de decizie desprecare se spune că ar fi destinat unui consilier municipal liberal, Iurie Dârda, se referă la atribuirea în folosinţa ÎM „Regia Transport Electric” a unui lot de pămînt de 0,42 ha în preajma parcului „Dendrarium” din sectorul Buiucani al Capitalei. Aici întreprinderea municipală planifică să construiască blocuri pentru asigurarea cu spaţiu locativ a angajaţilor săi. Surse din cadrul CMC ne-au comunicat că lucrările de construcţie urmează a fi executate de către compania „Dansicons” despre care se ştie că aparţine lui Dârda. Ultimul nu a fost de găsit pentru a comenta aceste informaţii.

Sedii pentru liberali, pămînturi pentru comunişti. (...) Compania „Aviatehnologie” condusă de un fost consilier comunist, Igor Curtev, ar putea primi undă verde pentru a privatiza 7,8 ha pe str. Dacia 49/6, contra sumei de 12 milioane de lei. În proiectul deciziei se menţionează că pămîntul se află în zona adiacentă clădirilor de producţie ale firmei. Anterior, municipalitatea a găsit de cuviinţă să cîşige bani, dîndu-i în chirie firmei aceste terenuri. Un alt fost candidat pe listele electorale ale Partidului Liberal (PL) la funcţia de membru al CMC, Tudor Cernenco, tot el membru al Consiliului Naţional Politic al PL, ar putea primi în chirie un sediu pentru amplasarea biroului său de avocaţi pe str. A. Mateevici 119. Avocatul va plăti pentru cei 190,8 m.p. 58 de mii de lei pe an, adică mai puţin de cinci mii de lei pe lună.

Taxe mai mari pentru cineaşti. Lista liberalilor cu interese la şedinţa de astăzi a CMC este mult mai lungă. De spaţii cu chirie la preţ minim, pentru a-şi deschide ateliere de creaţie, vor beneficia şi cineaştii Alina Ciutac şi Ion Chistruga, care au realizat mai multe spoturi publicitare şi filme comandate de Partidul Liberal. Ciutac îşi va împărţi sediul cu un alt liberal, juristul Ion Casian. Ultimul ar putea avea mînă liberă pentru a-şi deschide un birou de avocaţi în clădirea-monument de pe str. A. Mateevici 42, unde pînă nu demult se afla redacţia ziarului „Capitala”. Preţul de chirie este acelaşi ca şi în cazurile precedente – de nici 5 000 de lei pe lună pentru aproape 300 de m.p. Taxele de chirie pentru cineaşti, totuşi, sunt de două ori mai mari, de aproape zece mii de lei pe lună.

„Metalferos” va avea mai mult pămînt. Tot pe ordinea de zi a şedinţei CMC figurează un proiect cu privire la privatizarea a 4,32 ha de către compania „Metaferos”, despre care anterior s-a scris în presă că s-ar afla în sfera de influenţă a democratului Vlad Plahotniuc. Firma urmează să plătească pentru acest teren situat în zona industrială Vatra 5,6 milioane de lei. Anterior acest teren îi era oferit în arendă de către Primăria Capitalei.(Mariana Raţă)

Oricum, rămîne cum s-au înţeles

Ghenadie Dumanschi, lider al fracţiunii PLDM din CMC a declarat, Joi, 05.IX.2013, următoarele: „În şedinţa de astăzi, urmează să asistăm, pentru a treia oară în ultima perioadă, la un ciudat joc de culise între PL şi PCRM. Astăzi, PL urmează să plătească datoria către PCRM pentru susţinerea pe care a avut-o în acapararea unei clădiri din strada Nicolae Iorga”, a spus Dumanschi.

Preşedintele liberal democraţilor din CMC a mai declarat că 4 organizaţii necunoscute au obţinut, prin decizia CMC, spaţii în centrul Chişinăuului, chiar a doua zi după depunerea cererilor, în timp ce sute de organizaţii nonprofit îşi desfăşoară activitatea la subsol sau plătesc chirie conform preţurilor comerciale pentru spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea.

„Aceste operaţiuni comune demonstrează încă o dată că în Municipiul Chişinău s-a creat o alianţă liberal-comunistă, bazată pe interese private. Nu vom tolera atribuirea pe furiş a clădirilor din centrul municipiului Chişinău, ale căror beneficiari sînt persoane apropiate PL şi PCRM. Dacă primarul general va susţine şi în continuare această alianţă între PL şi PCRM, vom fi nevoiţi să trecem în opoziţie faţă de această coaliţie monstruoasă”, a spus Dumanschi.

Dată fiind această alianţă majoritară liberalo-comunistă beton, putem fi siguri că jaful din patrimoniu va continua. De ce să fie nemulţumiţi liberalii şi comuniştii că nu sunt la guvernare atîta timp cît cu ajutorul Primăriei pot fura mult mai mult decît dacă ar fi condus ţara? Clădirile şi terenurile cele mai de preţ din ţară sunt în administrarea Primăriei, nu a Guvernului. Întreaga ţară se uită la cerurile din Parlament, dar puţini sunt cei care ştiu că, în spatele acestora, liberalii lui Ghimpu şi comuniştii împart averea Chişinăului între ei. Frăţeşte!