PINZA «LOS RIVALES», SEMNATA DE DIEGO RIVERA, A ATINS O SUMA RECORD LA O LICITATIE DIN NEW YORK

Pînza «Los Rivales», a pictorului mexican Diego Rivera, a atins o sumă record la o licitaţie desfăşurată la New York, fiind vîndută cu 9,76 milioane de dolari, relatează EFE.

Lucrarea, pictată în 1931, făcea parte din colecţia lui Peggy şi David Rockefeller, care a fost scoasă la vînzare săptămîna aceasta de casa de licitaţi Christie’s şi ale cărei fonduri sînt destinate unor scopuri caritabile.

Deşi este cea mai mare sumă atinsă vreodată de o lucrare a lui Rivera la o licitaţie publică, nu este totuşi cel mai mare preţ plătit pentru o operă a sa, avînd în vedere că în 2016 omul de afaceri argentinian Eduardo Costantini a plătit în privat 15,7 milioane de dolari pentru tabloul «El Baile de Tehuantepec».

Tabloul în ulei «Los Rivales» al lui Rivera avînd dimensiunea de 152,3 x 127 centimetri, prezintă o sărbătoare tradiţională din statul mexican Oaxaca, iar Christie’s estimase iniţial valoarea tabloului la între 5 şi 7 milioane de dolari.

Licitaţia a durat cinci minute, avînd preţul de pornire de 4,5 milioane de dolari, deşi după un minut pînza ajunsese deja la 7 milioane, preţul maxim stabilit de Christie’s. Preţul la căderea ciocanului a fost de 8,4 milioane de dolari, la care se adaugă taxele pe care trebuie să le achite cumpărătorul, astfel încît suma finală a ajuns la 9.762.500 de dolari.

Christie’s nu a dezvăluit imediat identitatea cumpărătorului.

Piesa a fost vîndută dintr-un lot de opere de artă latinoamericane oferite în a doua seară de licitaţii a colecţiei Rockefeller.

Diego Rivera (1886-1957) era un artist foarte admirat de Abby Aldrich Rockefeller, mama lui David Rockefeller.

În 1931, Abby Aldrich Rockefeller, în calitate de cofondatoare a Muzelui de Artă Modernă din New York (MoMa), l-a invitat pe artistul mexican în metropolă pentru a-i dedica o expoziţie personală, un privilegiu de care beneficiase pînă atunci doar Matisse.

Rivera a venit la reşedinţa Rockefeller împreună cu soţia sa, Frida Kahlo, şi a adus cu el tabloul «The Rivals» («Los Rivales»), care a devenit una dintre bijuteriile colecţiei private a bogatei familii americane.

Sursa: agerpres