Pina s-a tepuit singur, Filat le-a tras la toti tepe

Nu vrea să-i plătească legal nici pe cei care i-a angajat să-l apere în procese

Mihai CONŢIU

Zgîrcenia lui Vlad Filat este de-a dreptul proverbială, iar această caracteristică a lui este cunoscută şi a fost şi simţită de absolut toţi cei care au lucrat cu el încă de la debutul său în politică. Pe seama cărpănoşiei lui circulă următoarea ironie: se spune că dacă cineva i-ar propune ca în schimbul eliberării din puşcărie să plătească la Stat, de exemplu, un milion de euro, Filat ar refuza, spunînd că preferă să facă nouă ani de puşcărie decît să se lipsească de un milion din sutele pe care le are.

Problema cea mai gravă a celor din categoria lui Filat este atunci cînd zgîrcenia lor depăşeşte tiparele clasice, în sensul că nu admit cu nici un chip să dea de pomană, să dăruiască sau să ajute la mare nevoie pe cineva din banii proprii, şi o transformă în fraudă, în înşelăciune sancţionată juridic. Încă de cînd a devenit lider al PLDM şi, mai apoi, premier, prin firmele sale sau interpuşi, Filat a avut o serie întreagă de înţelegeri contractuale şi mutuale cu o serie întreagă de instituţii private. Rostul acestor înţelegeri, printre altele, a fost acela de a i se promova personalitatea, partidul pe care l-a condus, activitatea instituţională ori de a i se contracara atacurile la care era supus.

În pofida acestor înţelegeri care nu lăsau loc de interpretări abuzive, încă de cînd era la Putere, avea bani şi, fireşte, era în legalitate, Filat a avut grijă, cu premeditate, în virtutea zgîrceniei care-l caracterizează, să le fie în permanenţă dator tuturor instituţiilor private cu care avea înţelegerile amintite. Acesta este şi motivul pentru care, după ce a fost încarcerat, o serie de instituţii cu care avusese înţelegeri, în care sunt incluse şi cele din mass-media, au falimentat din cauza datoriilor neplătite de Filat ori au fost vîndute altor investitori.

În logica bunului simţ, a onoarei şi a corectitudinii politice, din clipa în care preşedinte al PLDM a devenit Viorel Cibotaru, acesta era dator să achite datoriile contractate de Filat în numele PLDM, la urma urmei. Se vede treaba că Cibotaru a moştenit de la Filat nu doar preşedinţia partidului, ci şi zgîrcenia, lipsa onoarei, incorectitudinea politică, aroganţa şi dispreţul faţă de cei păgubiţi de Filat şi PLDM, în fond.

În contextul în care afirmam mai sus că Filat a depăşit graniţele zgîrceniei şi a transformat-o în fraudă, în înşelăciune sancţionată juridic, vă reproducem cîteva dezvăluiri ilustrative făcute de către Ziarul de Gardă. Potrivit acestei publicaţii, care citează surse credibile, incontestabile, Filat datorează Biroului Asociat de Avocați „Popa & Asociații”, care l-a apărat în toate procesele următoarele sume de bani:

1.317.343,05 EURO (un milion trei sute șaptesprezece mii, trei sute patruzeci și trei) EURO; 105.191,7 Dolari USD (una sută cinci mii, una sută nouăzeci și unu mii, șapte) dolari USD; 233.014,47 lei MDL (două sute treizeci și trei mii 14 lei, 47 bani) lei MDL. Conform acelorași informații, suma datoriei indicată mai sus s-a constituit din: 751.732,84 EURO58.793,97 dolari USD, 130.237,48 lei MDL – datoria de bază; 544.716,96 EURO, 44.683,42 dolari USD; 98.980,48 lei MDL  penalitatea contractuală și: 20.893.25 EURO; 1.713.88 dolari USD; 3.796.51 lei MDL – dobînda de întîrziere.

Biroul de avocați  „Popa & Asociații a răspuns, în scris, solicitării ZdG de a comenta cazul. „De fapt, nu este vorba despre un litigiu clasic în instanța de judecată, ci despre confirmarea unei tranzacții de mediere convenite de comun acord cu domnul Filat. Casa de Avocatură Popa și Asociații în continuare îi prestează servicii juridice domnului Filat și îi apără drepturile și interesele legale. Pentru a nu admite interpretări eronate legate de suma datoriei, menționez că aceasta vizează inclusiv plățile cuvenite avocaților din SUA, Germania, Romania și RM pentru serviciile juridice prestate în favoarea domnului Filat. Timp de aproape 2 ani, echipa noastră de avocați, a îndeplinit un volum mare de lucru în acest dosar complex. Pentru a exclude speculațiile de orice gen, punctez că, nu există nici un fel de disensiuni între Biroul nostru de avocați și domnul Filat”, anunță Biroul.

Cine-l cunoaşte pe Filat, iar noi îl ştim foarte bine, ştie că pînă la urmă Biroul de avocați  „Popa & Asociații va fi nevoit să apeleze la justiţie ca să-şi recupereze aceşti bani. Să reţinem că încă de pe data de 17 Martie 2015, B.A.A „Popa & Asociații” a încheiat cu Filat contractul de asistență juridică nr. 17/15-VF, iar el nici pînă astăzi nu a dat nici un ban avocaţilor care luptă încă şi la CEDO pentru libertatea lui. Vedeţi, aşadar, că procedează şi cu avocaţii lui la fel ca şi cu cei amintiţi în prima parte a acestui articol?