PIINEA CRESTE RISCUL DE CANCER INTESTINAL

O componentă din pîine, frecventă şi în alimentele procesate de tip junk food, ar putea deteriora tractul digestiv, crescînd riscul de a dezvolta cancer intestinal.

Cercetătorii în fiziologie de la Georgia State University (SUA) avertizează cu privire la existența unei legături între consumul zilnic de pîine și cancerul de colon, inclusiv cancerul colorectal. Studiul lor, publicat în revista Cancer Research, a demonstrat că la rozătoare, pîinea poate modifica bariera intestinală.

Mai exact, de vină sînt emulgatorii adăugaţi în alimente pentru a îmbunătăți textura și pentru a crește durata de valabilitate a produsului. Cercetătorii au hrănit șoarecii cu doi dintre acești emulsificatori (polisorbat 80 și carboximetilceluloză), în doze similare cu cele din pîine. Ei au observat că bacteriile din tractul digestiv, esențiale pentru funcționarea corespunzătoare a acestuia, au fost afectate. Ca urmare, echilibrul delicat al florei intestinale (microbiotei intestinale) a fost perturbat, cauzînd inflamații intestinale, care pot conduce la dezvoltarea de tumori colorectale.

„Incidenţa cancerului colorectal a crescut semnificativ de la mijlocul secolului XX. O caracteristică specială a acestei boli este microbiota intestinală alterată, care creează o nișă favorabilă tumorilor”, spune dr. Emilie Viennois, autorul principal al studiului. Aditivii incriminaţi se regăsesc din abundenţă nu numai în pîine, ci şi în margarină şi dulciuri.

Sursa: medisite.fr