PIEŢELE DIN VEST DEVIN MAI ÎNCĂPĂTOARE PENTRU MĂRFURILE MOLDOVENEŞTI

Cererea externă sporită va înviora activitatea economică

După ce în primele trei luni ale anului a ieşit din recesiune, cu o creştere a Produsului Intern Brut de 3,5 procente, economia Republicii Moldova ar putea să se dezvolte mult mai vertiginos în următoarele luni. Aceasta pentru că pieţele externe, îndeosebi cele din Vest, încep a-şi reveni. Astfel, unele agenţii de ştiri, precum CNBC şi BBC, transmit că scăderea activităţii în sectorul serviciilor şi industria prelucrătoare din ţările zonei euro s-a atenuat în iunie. Un studiu realizat de compania de analize financiare Markit arată că producţia a înregistrat cel mai lent declin din martie 2012.

Potrivit sondajului Eurozone, Composite PMI realizat de Markit, indicele care indică activitatea din servicii şi industria prelucrătoare a ajuns în iunie la cel mai ridicat nivel din martie 2012, la 48,9 puncte, faţă de 47,7 puncte în luna precedentă. Aceste date încheie un alt trimestru dezamăgitor pentru economia zonei euro. Rob Dobson, economist şef al Markit, a declarat că este de aşteptat ca PIB-ul zonei euro, dacă aceste cifre se confirmă, să înregistreze un declin de 0,2 în trimestrul doi, curent, similar cu cel din primele trei luni ale anului trecut. Totuşi, acesta a adăugat că există şi semne bune. Studiile Markit arată că declinul economiei s-a redus în trimestrul doi, ceea ce va spori stabilitatea în trimestrul trei şi poate chiar se va înregistra o uşoară creştere în ultimele trei luni din 2013.

La fel, economistul şef al Băncii Mondiale, Kaushik Basu, estima că în Europa condiţiile financiare s-au îmbunătăţit, dar economia continuă să se contracteze, iar rata şomajului este ridicată. Ţările cu venituri ridicate continuă în general să se confrunte cu dificultăţi în cadrul eforturilor lor de a restabili situaţia sectorului financiar, de a reforma instituţiile şi a adopta politici fiscale adecvate.

Oricum, Banca Mondială apreciază că a scăzut probabilitatea ca aceste dificultăţi să provoace o criză majoră. Ea estimează că economia zonei euro se va contracta anul acesta cu 0,6 la sută, după ce în ianuarie estima un declin de 0,1 la sută. Dar perioada cea mai dificilă a crizei a trecut, încrederea în regiune sporeşte şi de aceea Banca Mondială se aşteaptă la revenirea creşterii economice, susţine Kaushik Basu.

Semnale încurajatoare vin din Germania, cea mai mare economie a zonei euro. Volumul producţiei în această ţară a crescut pentru a doua lună consecutiv. Piaţa muncii foarte puternică a contribuit la creşterea veniturilor din taxe ale statului, în timp ce statutul de investiţie sigură a coborît dobînzile pentru guvern la cote minime record. Necesarul net de împrumut al guvernului federal, împrumuturi totale excluzînd rostogolirea datoriei existente, se va situa la 6,2 miliarde de euro anul următor. Germania va avea anul următor cel mai redus necesar net de împrumut din ultimii 40 de ani, urmînd ca din 2015 să treacă pe surplus bugetar, iar în 2017 să ajungă la un excedent de aproape 10 miliarde de euro.

Amintesc că Germania este unul dintre principalii parteneri comerciali ai ţării noastre. Îmbunătăţirea situaţiei economice a acestei ţări a fost una din premisele de bază ale creşterii volumului exporturilor moldoveneneşti. Fluxul de mărfuri autohtone către cea mai mare piaţă europeană s-a extins, potrivit celor mai recente date oficiale, cu aproape 50 procente. Aşa că o eventuală evoluţie pozitivă a celei mai puternice economii europene nu ar avea decît un efect mobilizator pentru ţara noastră.

Sinteză de Vlad LOGHIN