PICTORUL ŞI GRAFICIANUL ALEXEI KOLÎBNEAK A ÎMPLINIT 70 DE ANI

Pictorul, graficianul şi profesorul în domeniul învăţămîntului artistic Alexei Kolîbneak a împlinit 70 de ani.

S-a născut la 25 decembrie 1943 în comuna Drepcăuţi, plasa Briceni, judeţul Hotin (azi raionul Edineţ).

După şcoala primară din satul natal şi cea medie incompletă din Lipcani (1957), a studiat la Şcoala Republicană de Arte Plastice "I. Repin” (în prezent, Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală”) cu profesorul şi pictorul Aurel David, pe care-l absolveşte în 1962. Ulterior, a urmat studiile la Institutul de Pictură, Sculptură şi Arhitectură „I. Repin” din Leningrad (Sankt Petersburg), la secţia Grafică.

În 1976-1982, a fost secretar al Comitetului de conducere al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, iar în 1997-2001 – prim-viceministru al Culturii.

În calitate de profesor, a contribuit mult la pregătirea unui număr mare de specialişti şi cadre didactice pentru diverse domenii ale artelor plastice şi educaţiei artistice.

Artistul a activat şi activează în mai multe domenii: grafică de carte, grafică unicat, grafică publicitară, pictură de şevalet, artă monumentală. O adevărată capodoperă este ciclul de linogravuri „Cădere în păcat”, care cuprinde 28 de lucrări, conceput în anul 1970 la Sankt Petersburg, ca o încercare de a comenta în limbaj plastic complexul vinovăţiei ce afectează taina zămislirii vieţii.

Lucrările sale au fost expuse în Rusia, Bulgaria, Cehoslovacia, Franţa, Grecia, China şi în alte ţări.

Sursa: Moldpres