PIAŢA OPERAŢIUNILOR CU CARDUL ÎŞI MENŢINE TENDINŢA DE CREŞTERE PUTERNICĂ A PLĂŢILOR FĂRĂ NUMERAR

Piaţa operaţiunilor cu carduri emise în R. Moldova îşi menţine tendinţa din ultimii doi ani de creştere puternică a plăţilor cu cardul în unităţile comerciale şi alte întreprinderi. Achitările cu instrumente de plată electronică s-au majorat în prima jumătate de an cu 28,8 la sută faţă de perioada similară a anului precedent, mai mult decît dublu în raport cu creşterile per totalul pieţei, a informat Bănca Naţională a Moldovei.

Moldovenii au făcut cumpărături şi au achitat servicii cu cardul în jumătate de an în valoare totală de aproape jumătate de miliard de lei. Însă deşi creşterea este impresionantă, ponderea achitărilor cu instrumente de plată electronică rămîne sub 5 la sută. Un număr de 968 de bancomate şi aproape 10 mii de POS terminale instalate în reţelele de magazine, benzinării şi alte unităţi de prestare a serviciilor sau comerţ stau la dispoziţia posesorilor celor peste un milion de carduri aflate în circulaţie la sfîrşitul lunii iunie, potrivit datelor Băncii Naţionale. Populaţia continuă să folosească cardurile pentru a scoate bani din bancomat şi mult mai puţin pentru a plăti mărfuri sau servicii fără numerar. Moldovenii au scos din bancomate în şase luni ale anului 10,18 miliarde de lei, în creştere cu 12,8 la sută faţă de perioada corespunzătoare a anului 2012. Valoarea operaţiunilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară a crescut per total în şase luni 2013 cu 13,5% faţă de perioada similară a anului trecut şi a atins cifra de 10,7 miliarde de lei, pe fondul unei creşteri cu mult mai puternice a plăţilor fără numerar.

Datele BNM mai arată că operaţiunile cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în străinătate au crescut mai rapid decît tranzacţiile de acasă, respectiv cu 30,3%. În prima jumătate a acestui an peste hotare au fost efectuate operaţiuni cu carduri emise în Moldova în valoare de 773 de milioane de lei. Circa 76 la sută din operaţiunile cu carduri efectuate de moldoveni peste hotare au fost făcute fără numerar, adică s-a plătit pentru cumpărături sau servicii cu cardul. Pe de altă parte, străinii au cheltuit în Moldova peste 1,1 miliarde de lei, cu 28,2 la sută mai mult decît în ianuarie-iunie 2012.