PETRU JARDAN, LIPSIT DE IMUNITATE PARLAMENTARA

Deputatul Partidului Politic Șor Petru Jardan a fost lipsit de imunitate parlamentară. Un proiect de hotărîre în acest sens a fost votat astăzi, 20 septembrie, în plenul Parlamentului, în baza demersului Procuraturii Generale. Parlamentarul nu a fost prezent la ședință.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat în plenul Parlamentului că Petru Jardan a fost citat de către Comisia juridică, fiindu-i oferită posibilitatea să se pronunțe pe marginea demersului de ridicare a imunității, însă parlamentarul nu s-a prezentat. „În cadrul urmării penale au fost administrate probe concludente ce indică asupra bănuielii rezonabile că deputatul Petru Jardan în perioada anului 2013, acționînd în temeiul unui plan prestabilit, în interesul unui grup criminal organizat, condus de către Ilan Șor, de comun acord cu membrii comisiei de concurs pentru selectarea concesionarului activelor întreprinderii de stat Aeroportului Internațional Chișinău, prin depășirea atribuțiilor de serviciu, a creat condiții, a înlăturat obstacole și a contribuit direct la preluarea concertată a controlului asupra activelor Aeroportului de către agentul economic creat și afiliat grupului organizat”, a notat Dumitru Robu.

Colegul de fracțiune a lui Petru Jardan, deputatul Denis Ulanov, a declarat că încă la ședința de ieri a Comisiei juridice, numiri și imunități s-a anunțat că Jardan este peste hotare și va reveni luni. Parlamentarul a mai spus că lipsesc argumentele cu privire la urgența de a examina chestiunea cu privire la ridicarea imunității.

Pentru ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan au votat 58 de parlamentari.

Acum o zi, imunitatea parlamentară i-a fost ridicată deputatului democrat Vladimir Cebotari, fiind vizat în același dosar cu privire la ilegalitățile produse la „controversata concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, de acum șase ani”.

Primul, în actual legislatură, fără imunitate parlamentară a rămas președintele Partidului Politic Șor, Ilan Șor. La începutul acestei săptămîni, a fost ridicată imunitatea deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova, din Partidul Șor.

Sursa: IPN