PETRO POROŞENKO: LIMBA UCRAINEANĂ TREBUIE SĂ RĂMÎNĂ SINGURA LIMBĂ DE STAT

Limba ucraineană trebuie să rămînă singura limbă de stat în Ucraina, a declarat joi, la Kiev, preşedintele ţării Petro Poroşenko, în cadrul primei reuniuni a noului parlament (Rada Supremă) rezultat în urma alegerilor din 26 octombrie, relatează Ria Novosti.

«Ucraineana ca singura limba de stat reprezintă un factor extrem de important în consolidarea societăţii şi a statului», a indicat Poroşenko în mesajul său către parlament.

În acelaşi timp, descentralizarea Ucrainei şi adoptarea unor legi corespunzătoare «oferă posibilităţi uimitoare, ţinînd cont de particularităţile regionale», inclusiv în materie de limbă, religie şi tradiţii, adăugat şeful statului ucrainean.

Parlamentul ucrainean a abolit în luna februarie — în urma reconfigurării sale după mişcarea de contestare a regimului preşedintelui Viktor Ianukovici — o lege din 2012 care permitea utilizarea oficială a limbilor regionale în instituţiile publice locale, în cazul în care 10% din totalul populaţiei dintr-un teritoriu vorbeşte o limbă minoritară. Ca un efect al acestei legi, limba rusă devenise limbă regională aproape în 13 din cele 27 de subdiviziuni administrative, inclusiv în capitala Kiev. Această decizie a fost pretextul pentru declanşarea insurecţiei proruse în sud-estul Ucrainei, după venirea noii puteri prooccidentale la Kiev.

La 15 aprilie, noile autorităţi ucrainene au lansat o operaţiune specială împotriva separatiştilor înarmaţi. Ostilităţile continuă şi astăzi, în pofida armistiţiului din 5 septembrie de la Minsk. Potrivit ONU, peste 4.300 de persoane au fost ucise şi aproximativ 10.000 au fost rănite printre civili în confruntările din estul Ucrainei.

Sursa: Agerpres