PETER MICHALKO: FEDERALIZAREA REPUBLICII MOLDOVA NU ESTE POSIBILA LA MOMENT

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, declară că federalizarea Republicii Moldova nu este posibilă în acest moment. Oficialul european spune că acest subiect nici nu se discută pe platformele de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol. Șeful Delegației UE susține că există o formă generală aprobată de toate țările Europei de soluționare a conflictului transnistrean, dar aceasta nu presupune federalizarea.

„În acest moment procesul nu a ajuns la nivelul de a vorbi despre modalitatea soluționării. Știm care va fi forma generală, este clară, este aprobată de către toate țările OSCE, Europei și asta este exact în linia pe care o susține și UE: suveranitate, integritate teritoriale în frontierele recunoscute internațional, statut special pentru regiunea transnistreană. Federalizarea nu este posibilă. Nici pe masă, nici ascuns undeva, nu este posibil acest lucru în acest moment”, a declarat oficialul UE.

Peter Michalko susține că Uniunea Europeană a arătat de multe ori că este de partea cetățenilor și Republicii Moldova ca unui stat prieten, vecin, partener, asociat cu UE. „Poziția noastră în procesul de reglementare a conflictului transnistrean întotdeauna a fost principială și a fost bazată pe suveranitate și integritate teritorială. Desigur că Republica Moldova trebuie să fie un stat care va avea toate posibilitățile, care va decide referitor la cooperarea cu partenerii externi, cum se va dezvolta și, în această privință, să fie suveran. Acesta este și sensul poziției noastre”, a afirmat ambasadorul.

Totodată, oficialul european susține că pentru plățile ulterioare pe care UE intenționează să le facă Republicii Moldova există condiții pe care Chișinăul trebuie să le îndeplinească. Îndeplinirea condițiilor va face posibil ca finanțarea UE să continue, susține Peter Michalko. „Dintre cele mai importante sînt condiții legate de lupta anticorupție și reforma justiției. Dacă vorbim despre asistența macrofinanciară, acolo sînt condiții tehnice foarte concrete, dar ele țin și de domeniul reformei justiției, și de domeniul cadrului regulator, și de domeniul energiei și ele trebuie îndeplinite. Plus, este condiția că trebuie să existe un program cu Fondul Monetar Internațional și trebuie să continue evaluarea pozitivă a precondițiilor politice”, a notat șeful Delegației UE.

Sursa: IPN