PESTE O TREIME DIN GERMANI AR VREA CA ANGELA MERKEL SA RENUNTE MAI DEVREME LA NOUL MANDAT

Peste o treime dintre germani ar vrea ca Angela Merkel să plece din funcția de cancelar înainte de a-și duce la bun sfîrșit cel de-al patrulea mandat de patru ani, arată un sondaj al agenției dpa făcut public sîmbătă.

Circa 36% dintre participanții la sondajul realizat de institutul YouGov au afirmat că Angela Merkel ar trebui să renunțe la șefia guvernului și să lase pe altcineva în locul ei înainte de 2021.

În același timp, 44% dintre cei intervievați au apreciat că Merkel trebuie să rămînă pînă la încheierea mandatului, iar 20% nu au exprimat nicio opinie în acest sens.

Partidul Angelei Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), a pierdut o proporție semnificativă din voturi la alegerile legislative din septembrie, în favoarea altor formațiuni, între care se remarcă dreapta populistă AfD (Alternativa pentru Germania).

Totuși, cu 32,9% din voturi, CDU, alături de aripa sa bavareză CSU, Uniunea Creștin-Socială, rămîne cea mai puternică forță din noul legislativ, iar Merkel încearcă în momentul de față să formeze o nouă coaliție guvernamentală cu alte două formațiuni.

Angela Merkel continuă să se bucure de sprijinul marii majorități a alegătorilor CDU/CSU, a mai indicat studiul. Din acest grup, 81% au spus că vor ca ea să rămînă cancelar pînă la următoarele alegeri.

Merkel urmează să susțină un discurs sîmbătă la Dresda la o reuniune a tineretului din CDU-CSU.

Sursa: Agerpres