Peste doua milioane de americani au depus cereri pentru ajutoare de somaj in ultima saptamina

Economia americană a cunoscut o nouă săptămînă în care mai mult de două milioane de americani au depus cereri pentru ajutoare de şomaj, ceea ce duce numărul total al noilor cereri pentru alocaţii de şomaj depuse de la mijlocul lunii Martie în SUA la peste 40 de milioane, transmite AFP, scrie agerpres. Departamentul american al Muncii a informat Joi că 2,12 milioane de persoane au solicitat pentru prima dată o alocaţie de şomaj în săptămîna 10-16 Mai, mai puţin faţă de o cifră revizuită de 2,446 milioane în săptămîna anterioară, dar totuşi mai mult decît estimau analiştii (1,9 milioane).

În total, de la oprirea brutală a economiei americane la mijlocul lunii Martie, după introducerea măsurilor de izolare pentru a opri răspîndirea virusului, peste 40,7 milioane de persoane au depus cereri pentru acordarea de ajutoare de şomaj. Însă numărul de cereri pentru ajutoare de şomaj este într-o continuă scădere, după ce în ultima săptămînă a lunii Martie a atins un record istoric de 6,8 milioane de cereri.

De asemenea, Departamentul american al Muncii a dat publicităţii o nouă estimare cu privire la evoluţia Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an. Conform acestei estimări, PIB-ul SUA a înregistrat o cădere de 5% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, o contracţie puţin mai gravă decît cea de 4,8% anunţată iniţial. Aceasta a fost prima cădere trimestrială a PIB-ului înregistrată de SUA după criza financiară mondială din 2008.

Potrivit Universităţii Johns Hopkins, Statele Unite au depăşit Miercuri pragul de 100.000 de morţi înregistrate din cauza noului coronavirus, un bilanţ net superior celorlalte ţări ale lumii. SUA au înregistrat pînă prezent circa 1,7 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care aproape 385.000 de persoane au fost declarate vindecate, potrivit acestei universităţi americane. Numărul real al deceselor şi contaminărilor este însă mult mai ridicat, sunt de părere experţii.