PESTE 80% DIN RUSI SINT IN RELATII DE RUBEDENIE

Din cinci ruşi – patru sînt rude îndepărtate. Acestea sînt rezultatele unei cercetări ştiinţifice efectuate de Centrul medical-genetic Genotek, care au studiat probele ADN a aproximativ două mii de persoane.

Din septembrie 2015 şi pînă în februarie 2016, savanţii au studiat genele a 1848 de persoane cu vîrstele cuprinse între 20 şi 45 de ani din Moscova, Sankt-Petersburg, Soci, Krasnodar, Rostov pe Don, Vladivostok, Novosibirsk, Simferopol şi Kiev. În cazul a 83% a fost identificată cel puţin o rudă. Din grupul examinat au fost depistate 1299 de persoane cu legături de rubedenie în a cincea generaţie, 549 de persoane – rude în a patra generaţie, 39 şi 27 de persoane rude în a treia şi, respectiv, a doua generaţie.

Toţi participanţii la această investigaţie au trecut testul ADN „Genealogia”. El identifică provenienţa pe linie paternă şi maternă, precum şi apartenenţa etnică. Doritorii de a-şi găsi fraţi sau surori au lăsat în laboratoare probe ale salivei, după care savanţii cercetează genele şi le compară cu alte mostre. Acest lucru permite identificarea legăturilor de rubedenie şi, în final, toţi participanţii primesc lista rudelor.

„Am ajuns la concluzia că în opt cazuri din zece pot fi identificate legături genetice de la prima generaţie pînă în a zecea”, a spus directorul institutului Genotek Valeri Ilinski. El a mai menţionat că posibilitatea de a găsi rude nu depinde de locul de trai. Şansele de a găsi neamuri în oraşul în care locuieşti şi în alt capăt al ţării sînt aproximativ aceleaşi.