PESTE 2.000 DE PERSOANE AU MANIFESTAT LA DONEŢK PENTRU O UCRAINĂ UNITĂ

Peste 2.000 de persoane au manifestat joi seara pentru o Ucraină unită, la Doneţk, regiune unde mai multe clădiri publice au fost ocupate de activişti proruşi.

"Am venit să arătăm că nu vrem separatism în ţară. Mai multe persoane susţin ideea unei Ucraine unite, dar le este frică să-şi exprime părerea. Astăzi este periculos să dai dovadă de patriotism", afirmă ucraineanul Andrei, în vîrstă de 36 de ani. Manifestanţii au fluturat steaguri ucrainene şi au interpretat imnul naţional, iar pe scenă cinci preoţi ortodocşi şi greco-catolici au recitat rugăciunea Tatăl Nostru. "Mi-e frică de război civil. N-am crezut niciodată că Rusia ne-ar putea ataca, deoarece am trăit atît de mult timp împreună", comentează Vasili Lisovoi, în vîrstă de 68 de ani. Majoritatea manifestanţilor a apreciat că autorităţile de la Kiev au avut o reacţie "foarte slabă" faţă de acţiunile activiştilor proruşi din estul Ucrainei. "Dacă puterea de la Kiev ar fi reacţionat normal în această situaţie, nu ar fi fost nevoie de organizarea unei astfel de manifestaţii. Sîntem aici pentru a-i determina să ia nişte măsuri", spune Oleg, în vîrstă de 56 de ani.

Reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, UE şi Statelor Unite au ajuns, joi, la un acord pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, în primul rînd prin pentru dezarmarea "grupurilor ilegale", o referire la miliţiile proruse, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Ulterior, Statele Unite, de asemenea, au cerut aplicarea imediată a acordului de la Geneva, îndemnînd Rusia să se asigure că miliţiile proruse din Ucraina depun armele şi părăsesc instituţiile ocupate, avertizînd Moscova cu noi sancţiuni dacă aceste propuneri nu se vor concretiza. (Mediafax)