PESTE 200 DE CANDIDATI LA EXAMENELE DE BACALAUREAT AU PRIMIT NOTA 10 DIN OFICIU LA LIMBA STRAINA

Comisia Naţională de Examene a decis acordarea notei „10” din oficiu pentru 229 de candidaţi care au prezentat diplome cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine. Informaţia a fost făcută publică astăzi, în cadrul unui briefing de presă, de către viceministrul Educaţiei Igor Grosu.

Potrivit lui Grosu, la actuală sesiune de bacalaureat au fost înscrişi 26818 candidaţi, dintre care 7533 sînt restanţieri din sesiunea anterioară.

Totodată, în cadrul Comisiei Naţionale de Examene au fost stabilite condiţiile speciale de examinare pentru candidaţii cu cerinţe educaţionale speciale, printre care mărirea cu 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării, asigurarea unui spaţiu adaptat pentru candidatul cu dizabilităţii, desemnarea unui asistent individual, susţinerea probelor de examen la locul imobilizării ş.a.

Grosu a reiterat faptul că „toate cheltuielile de organizare şi desfăşurare a examenelor de BAC sînt acoperite din bugetul de stat, iar colectarea banilor este interzisă”.

Conform legii, pentru publicarea subiectelor pentru examenele de absolvire a gimnaziului şi de bacalaureat pînă la începerea acestora, sau pe durata desfăşurării, se sancţionează cu amendă de pînă la 3000 de lei pentru persoanele fizice şi pînă la 20 de mii de lei pentru cele juridice.

Sesiunea de bază a examenelor de Bacalaureat se va desfăşura în acest an în perioada 2-19 iunie. Examenele vor fi susţinute în 103 centre. Elevii vor fi asiguraţi cu transport pînă la aceste centre.