Peste 1.000 de migranti au ajuns pe insula italiana Lampedusa

Nouă ambarcaţiuni cu sute de migranţi la bord au ajuns Duminică pe insula italiană Lampedusa, informează Reuters. Potrivit autorităţilor, numărul de sosiri este de aşteptat să mai crească, dată fiind îmbunătăţirea vremii. Circa 1.200 de oameni au coborît de pe nave pe insula italiană, unul din principalele puncte de intrare pentru migranţii care încearcă să ajungă în Europa via Marea Mediterană, a relatat ANSA. „Trebuie să relansăm discuţiile legate de problema imigraţiei”, a conchis primarul din Lampedusa, Toto Martello, pe postul public RAI.

Potrivit ANSA, unele dintre cele nouă ambarcaţiuni cu migranţi au fost interceptate în largul coastelor Lampedusei de Poliţia Financiară italiană.

De pe una dintre nave, un vas de pescuit naufragiat, au coborît circa 400 de migranţi de diferite naţionalităţi, iar un alt vas cu 325 de migranţi a fost interceptat la circa 13 kilometri de coaste.

Numărul de sosiri în Europa a scăzut în ultimii ani după valul din 2015-2017, cînd sute de mii de migranţi au descins pe Bătrînul continent fugind, în mare parte, de sărăcia şi conflictele din Africa şi Orientul Mijlociu. Problema imigraţiei continuă însă să divizeze profund Guvernele europene şi a alimentat sentimentele anti-migranţi pe plan european, crescînd totodată ratingul partidelor anti-imigraţie.

Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga şi fost vicepremier, a făcut apel la premierul Mario Draghi să ia măsuri. „În condiţiile în care milioane de italieni se confruntă cu dificultăţi, nu putem avea grijă de mii de migranţi ilegali”, a scris Salvini pe Twitter.

Conform datelor Ministerului de Interne italian, în jur de 11.000 de migranţi au debarcat pe coastele Italiei de la începutul anului în curs. Începînd din 2015, numărul total se ridică la 530.000, potrivit Organizaţiei internaţionale pentru migraţie.