PERTURBAREA CRONICA A SOMNULUI POATE DUCE LA CANCER DE FICAT

Ratele de cancer de ficat s-au triplat din 1980 încoace. Cercetătorii au arătat, într-un nou studiu, că privarea de somn persistentă provoacă la şoareci boli de ficat şi, în cele din urmă, cancer la ficat.

„Studii recente au arătat că mai mult de 80% din populaţia SUA are un stil de viață care conduce la perturbări cronice în programul de somn. Aceste perturbări au devenit şi în alte țări dezvoltate o adevărată epidemie, asociată cu creșterea obezității și risc de cancer la ficat”, menţionează Loning Fu, autorul principal al studiului si profesor asociat la Colegiul de Medicină Baylor din Texas.

Studiul a demonstrat că perturbarea ritmului circadian la șoareci a dezvoltat cancer de ficat într-un mod foarte asemănător cu cel descris la oamenii obezi.

Numărul cazurilor de cancer de ficat este în creştere la nivel mondial, pacienţii pot progresa de la boli precum ficat gras la cancer la ficat, fără nicio etapă intermediară, cum ar fi ciroza. Bărbaţii sînt mai susceptibili să dezvolte cancer la ficat decît femeile.

Munca în schimburi a fost deja legată de perturbarea ritmului circadian normal. Un studiu din acest an a demonstrat deja că această perturbare e asociată cu dezvoltarea de cancer pulmonar. Acum, cercetătorii au asociat perturbarea somnului cu un risc crescut de cancer la ficat.

Sursa: medicalnewstoday.com