PERSPECTIVA CREĂRII UNUI NOU GUVERN RĂMÎNE INCERTĂ, SUSŢIN EXPERŢII

Perspectiva creării unui nou Guvern rămîne incertă, chiar şi după vizita la Chişinău a Comisarului European pentru extindere, Stefan Fule. Afirmaţiile au fost făcute de mai mulţi analişti politici.

Solicitat de Moldpres analistul Viorel Cibotaru a menţionat că vizita lui Fule la Chişinău a avut mai multe dimensiuni, inclusiv cea politică. ”Oficialul european a venit în RM pentru a reitera sprijinul UE pentru ţara noastră. De asemenea, aflarea la Chişinău a unui oficial de aşa rang a avut şi un caracter simbolic şi o latură politică. Fule le-a reamintit politicienilor beneficiile pe care le va aduce semnarea Acordului de Asociere cu UE, argument ce ar trebui să încline balanţa în favoarea creării unui nou Guvern. Cred că în cadrul întrevederilor cu liderii politici oficialul le-a expus şi riscurile pe care le aduc alegerile anticipate”, a opinat Cibotaru. El a adăugat că problema creării unui nou Guvern este încă "în ceaţă, deoarece nu există voinţă politică"

Analistul Oazu Nantoi a specificat că o soluţie pentru crearea unui nou Guvern încă nu a fost găsită. “Fule le-a amintit politicienilor ce au de pierdut dacă nu găsesc un numitor comun. Iar în cazul în care un nou Guvern nu va fi format trebuie penalizaţi toţi deputaţii. La cimitirul politic locuri libere mai sînt”, a spus Nantoi.

Analistul politic Anatol Ţăranu, a menţionat că în cadrul vizitei, Fule a încercat să aplaneze conflictele dintre liderii politici, iar rezultatele întrevederilor se vor vedea către finele săptămînii curente. El s-a arătat indignat de refuzul liderului comuniştilor Vladimir Voronin de a se întîlni cu Fule şi a spus că acest gest a demonstrat că Partidul Comuniştilor a abandonat cursul european şi nu îşi doreşte relaţii cu Bruxelles-ul.

Pe 19 mai, serviciul de presă al Partidului comuniştilor a anunţat că întrevederea dintre preşedintele PCRM Vladimir Voronin şi Comisarului European pentru extindere, Stefan Fule a fost contramandată în semn de protest faţă de susţinerea oferită de oficial minorităţilor sexuale.

Moldpres