„PERSONALITATI DE VITA MOLDAVA! – 125 DESTINE”

Baciule, măria ta, încă se lansează opera de dumneata!

Cu grijă că serbarea fără mine va începe, am lăsat romanul să mă aștepte, în cîmp am alergat, florile am adunat și la lansarea lui Gheorghe Baciu, tiptil am intrat. Dar din prag i-am buciumat așa: „Baciule măria ta, bine ți-ai păstorit vițele moldave, mulți bărbați, mai puține cucoane, dar mulțam, Doamne, pentru a lor măreție, ce ne îndeamă și pe noi, să urcăm din cînd în cînd, cîte-o înălțime”.

Poetic și glumeț, încep prezentarea de carte, fiindcă am observat că uneori aceste sărbători se fac ca niște „rapoarte” sobre, serioase, cuvinte din cele mai alease și cu cît autorul e mai mare cu atît „coaja rapoartelor” e mai groasă. Pentru că îmi place viața frumoasă, m-am străduit să „rup coaja” și să savurez „aroma” evenimentului.

Oameni buni și dragi cetitori al minunatului ziar „Moldova Suverană”, vă imaginați dvs că un om cu „peste opt decenii în trăistuța lui”… mai scrie, și nu ca mine la ziare, dar cărți și nu oricare, dar din cele bune de pus la preot pe masă în locul pomelnicului – ca să fie-n veci pomeniți numai de bine. Chiar așa este, a adunat viețile a 125 de oameni din trecut și de pe-acum, ca să le înscrie, încă o dată numele lor în veșnicie.

Acest om? Nu-i chiar simplu om! Fiindcă sărbătoritul, cu ocazia lansării altei cărți ale domniei sale, se numește Gheorghe Baciu. Ca să nu fie și „coaja mea prea groasă”, menționez că cel mai mare nume care sună tare bine și de tot, este: profesor universitar – adică o școală, o sală de curs, zeci de ochi și urechi sau minți deschise pentru a cunoaște.

Dar iată de aici încolo numai despre cartea domniei sale „Personalități de viță moldavă. 125 destine”. Oameni buni, am început laudațiile mele de la lansare cu următoarea statistică: personalități de sex feminin, dar și sigur că mă interesează în primul rînd, și… numai 6, din 125 sau 4,8%, acestea fiind: Elena Alistar – medic, Ecaterina Arbore – medic, Lidia Istrati – scriitoare, Leonida Lari – poetă, Doina Aldea-Teodorovici – artistă, Maica Epistimia. Noutate pentru mine a fost Lidia Istrati, pe care lumea o cunoaște de scriitoare, dar pentru mine e o surpriză – absolventă de Alma Mater, adică a Institutului Agricol „M.V. Frunze” (UASM) și cu doctorat în biochimie și fiziologia plantelor pe vremea sovietică. Șocant și fără replică, iar cartea ei pe care o voi citi se numește atît de filosofic – „Îngăduie, omule”. Mulțumim dl Baciu pentru repomenirea Lidiei Istrati și informațiile despre regretată.

Următoarea statistică a fost despre personalitățile de viță de pe meleagurile mele, în total 6, și anume: Iurie Colesnic – istoric (Dereneu, Călărași), Ilie Untilă – agronom (Codreanca, Strășeni), Nicolae Dimo – pedolog (Orhei), Andrei Hodorogea – silvicultor (Slobozia, Orhei) și, atenție, urmează din nou surpriza: George Munteanu – filolog și profesor universitar şi Serghei Bejan – teolog, profesor universitar din Bravicea, astăzi Călărași, cîndva Orhei. Pentru acești braviceni, dl Gh. Baciu, mă închin pînă la pămînt, fiindcă sînt din satul meu și în „galeria vițelor” domniei tale, doi dintr-un sat sînt numai din Bravicea, neluînd în calcul pe cei din orașe, care-s suficient de mulți.

Profesia mea este icoana mea, de aceea următoarele „vițe moldave”, pe care le-am căutat, au fost din domeniul meu, aceștia fiind: Stefan cel Mare – care ținea monopolul pe multe, dar în rînd cu toate și pe ceară și pe miere. Adică apicultor sigur că nu a fost, că nu avea vodă timp de căutat știubeiele, dar că domnea și producția albinăritului din Moldova noastră, aia sigur și cu mare har. Alții din domeniu: Dimitrie Cantemir – enciclopedist, care s-a știut bine cu animalele și cu plantele plaiului; Ilia Mecinicov – strănepotului Spătarului și mare microbiolog, care a lăsat urme științifice și despre mucegiurile unor cărăbuși, de la care a pornit așanumita combatere biologică a lor; Constantin Cazimir – agronom, fondator și primul director al Școlii agricole inferioare din Grinăuți; Constantin Mimi – jurist, inclusiv viticultor şi enolog, care s-a școlit în Franța cînd „ardea de focul filoxerei”, după care a venit și a știut

cum să-și înființeze și administreze averile, de care profităm și noi astăzi; Constantin Hurmuzachi – entomolog, profesor universitar la 71 de ani și aici mă opresc, ca să savurez plăcerea aflată despre aceste personalități, care într-adevăr merită să fie pomenite de nenumărate ori.

Cu o altă plăcere profesională, am trecut în statistică și absolvenții de la Institutul Agricol „M.V. Frunze” (1940-1991) / UASM (1991 – prezent): din nou Lidia Istrati, Ilie Untilă și Alexandru Ciubotaru – agronom și botanist.

Revenind la autorul cărții, dl profesor Gh. Baciu, spun că este de o rară admirație, fiindcă a ajuns să aibă parte și de ceva alintare în viața sa. Vă imaginați dvs în ce lux o ajuns să trăiască acest om: soț, tată și bunic, viață lungă și sănătoasă, cu dosarul gros de regaliile profesionale, are o mare dragoste de țară, o pasiune, în sens pozitiv, nebună pentru oamenii de viță nobilă moldavă. Să ai sănătate și putință pentru imaginar, a „bate la ușile domniilor lor și să-i ei așa tam-nisam la întrebări: cine, cînd și unde te-au născut părințăii tăi, prin ce școli ai trecut sau făcut, da mai bine de isprăvile dumitale povestește și tot așa. Să dai mîna și să încarci mintea cu atîtea sorți omenești, altele mai bune, dar altele care îți sfîșie inima de durere cînd le asculți povestea…” Da este ceva, este un dar, de-a lui Dumnezeu, de-a stelelor, de-a cosmosului sau toate împreună. Dar este frumos și util după cum s-a văzut din experiența mea. Și cum Dvs, dl profesor, nu aveți nevoie de multe felicitări, spun scurt: Baciule Măria ta, spor în toate că te mai așteaptă o lume întreagă, în special cucoanele, pe care rogu-te nu le ignora. Femeia, cea firavă și parcă mica în toate, dar ei i-au încredințat cei Trei numiți anterior, să nască Bogdani, Ștefani, Cantemiri, Untili, Spătari, Prodani, Munteni, Bejani, Cazimiri și mulți alţii ca ei.

Mulțumesc anticipat ziarului Moldova Suverană pentru „încondeierea” în cronica țării a evenimentului după chindiile vinerii trecute sau din ziua a 16-ea a lunii cireșarului din leatul 2017, găzduit de biblioteca „Onisifor Ghibu” din Chișinău, care va aduce multe bucurii autorului, celor care au fost la sărbătoare și, sper, celor care vor citi despre lansarea cărții „Personalități de viță Moldavă. 125 destine”.

Asea M. TIMUŞ, dr. conf. univ. UASM