Persoanele condamnate pentru abuz sexual asupra minorilor nu vor putea fi amnistiate

Legislativul a decis, pe 22 martie, menţinerea votului din 21 decembrie pentru legea nr 297. Actul prevede că persoanele condamnate pentru orice formă de abuz sexual asupra minorilor nu vor putea fi amnistiate sau graţiate.
Legea a fost suspusă spre reexaminare la solicitarea Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pe motiv că aceasta limitează dreptul şefului statului de acordare a graţierii. „Este adevărat că atribuţia graţierii aparţine Preşedintelui, conform normelor constituţionale. Totuşi, Parlamentul, în calitatea sa de organ legislativ suprem, este cel care stabileşte reglementările normative în ceea ce priveşte acordarea amnistiei. Din acest motiv, comisia propune menţinerea votului acordat de către deputaţi”, a spus Victor Popa, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi.
Potrivit legii nr 297, nu vor putea fi supuse amnistiei persoanele condamnate pentru viol săvîrşit asupra unui minor, acţiuni violente cu caracter sexual săvîrşite asupra unui minor, hărţuirea minorilor care au împlinit 16 ani, precum şi cei condamnaţi pentru racolarea copiilor cu scopuri sexuale sau pentru prostituţie infantilă.
Conform statisticilor Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, numărul sesizărilor privind cazurile suspecte de abuz, neglijare şi trafic de copii a crescut de la 250 de sesizări în anul 2010 la 418 în 2012.
Moldpres