PERICOLUL MAJOR LA CARE SE EXPUN TOTI BARBATII CARE ISI TIN TELEFONUL IN BUZUNAR

Bărbaţii care îşi pun telefonul mobil într-un buzunar de la pantaloni sau vorbesc la telefon o oră pe zi riscă să aibă probleme de fertilitate, avertizează oamenii de ştiinţă. Cercetările arată că cantitatea spermei poate fi, de asemenea, redusă vorbind în timp ce telefonul se află la încărcat sau chiar dacă este ţinut pe noptieră în timpul nopţii. 

Calitatea spermei în rîndul bărbaţilor din ţările occidentale este în continuă scădere şi este considerat drept factorul ce cauzează 40 % din nereuşitele cuplurilor de a concepe un copil. Căldura şi activitatea electromagnetică care sunt emise de un telefon mobil sunt considerate elementele principale care distrug calitatea spermei şi determină moartea spermatozoizilor. Cercetările conduse de un expert britanic de fertilitate îi avertizează pe bărbaţi despre riscurile "dependenţei" de telefoanele mobile.

O echipă israeliană de oamenii de ştiinţă a monitorizat 106 bărbaţi care au frecventat o clinică de fertilitate timp un an. Studiul a arătat că bărbaţii care s-au conversat la telefon pentru mai mult de o oră pe zi au fost de două ori mai susceptibili de a avea o calitate scăzută a spermei, la fel ca cei care au vorbit pentru mai puţin de o oră, dar vorbeau la telefon atîta timp cît dispozitivul se afla la încărcat. Aceste categorii au o probabilitate dublă de a suferi de probleme de fertilitate.

De asemenea, s-a constatat că 47 la sută dintre bărbaţii care au ţinut telefoane la o distanţă de 50 cm de zona inghinală au avut un nivel spermatic grav afectat, comparativ cu doar 11 la sută din populaţia generală. "Numărul spermatozoizilor a scăzut atît de mult încît concepţia ar deveni foarte dificilă. Dacă încercaţi să concepeţi un copil şi nu vă reuşeşte timp de un an, ar trebui să vă gîndiţi că poate telefon mobil este de vină”, a declarat profesorul Martha Dirnfeld, de la Universitatea Technion din Haifa, care a efectuat studiul.

Profesorul Gedis Grudzinskas, un consultant în domeniul fertilităţii la Spitalul londonez St. Georgen, a declarat: "Oamenii trebuie să se gîndească la starea lor de sănatate să încerce, să nu mai fie dependenţi de telefoanele lor". Studiul concluzionează că bărbaţii care împreună cu partenerele lor planifică să conceapă un copil ar trebui să-şi oprească dispozitivele în timpul încărcării lor şi să le păstreze la o distanţă de cel puţin 50 de cm de zona inghinală.

Sursa: Mail Online