PERICOL PE PLAJELE DIN ODESA: LOCURILE DE ODIHNA PE CARE TREBUIE SA LE EVITI

Murdare și periculoase pentru sănătate: iată plajele de pe litoralul ucrainean pe care autoritățile ucrainene recomandă să le eviți.

Sfîrșitul lunii august este cea mai potrivită perioadă pentru a merge în vacanță, la mare. Mulți dintre moldoveni preferă să-și petreacă ultimile zile de vară pe litoralul ucrainean al Mării Negre. Odesa, Zatoka, Cernomorsk, Kurortnoe, Gribovka, Sergheevka — sînt locurile preferate de moldoveni. Însă autoritățile ucrainene recunosc că, pe unele plaje, ar trebui să renunțăm la scăldat și asta pentru că apa de mare nu corespunde standardelor sanitare.

”În perioada 16-22 august 2018 au fost efectuate 739 de verificări ale calității apei în regiunile din sudul Ucrainei, care au acces spre litoralul mării. Dintre acestea, 41 de probe nu corespund standardelor privind contaminarea microbiană (Apa de mare — 1,3% din 621 de probe, apa de rîu — 28% din 118 probe)”.

Astfel, Centrul de Sănătate Publică al Ministerului ucrainean al Sănătății recomandă evitarea odihnei pe plajele ”Langeron” și ”Arkadia” din regiunea Odesa. Totodată, trebuie evitat scăldatul în regiunea Nikolaev în aria ”Yaht-club”. Autoritățile au efectuat verificări pe aceste plaje în perioada 16-22 august.

Starea în care se află starea plajelor de pe litoralul Mării Negre pota fi urmărită online accesînd pagina Centrului ucrainean de Sănătate Publică, unde este plasată harta interactivă, pe care sînt indicate zonele periculoase pentru odihnă și scăldat.

Sursa: sputnik.md