PERFIDIA DIN SPATELE NE-RELATIILOR DINTRE ACUM SI PDM

Doreaţi vulnerabilitatea extremă a lui Plahotniuc? O aveţi! Ce faceţi cu ea?

Ca şi în 2010, asistăm, aproximativ, la cam aceleaşi etalări de orgolii, „principii şi responsabilităţi” faţă de un „imaginar electorat” ale liderilor partidelor care au ajuns în Parlament. Lideri care masturbează efectiv incerte perspective de guvernare a ţării. Disperarea lui Vladimir Plahotniuc, încă actualul stăpîn dictatorial al ţării, este evidentă. Tribunii lui mediatici se pişă pe ei de teamă că oligarhul îi poate lăsa fără venituri materiale considerabile şi alte privilegii dacă nu va mai rămîne „şeful Gării Republica Moldova”. Pe viitor, îmi veţi da dreptate cînd vă spun acum că turma de slujbaşi „salarizaţi la negru” de către Plahotniuc este cu mult mai numeroasă decît vă puteţi imagina, că din ea fac parte numeroşi „fraţi români” la care nimeni nu se gîndea, că oligarhul, de fapt, a făcut o altfel de unire a Moldovei cu România. La fel ca şi fostul lui protector român, criminalul ex-preşedinte Ion Iliescu, Plahotniuc i-a transformat pe unioniştii moldoveni în „regi şi împăraţi” ai unui penibil unionism, după scenariul în care ticălosul Ion Iliescu, pentru a discredita Monarhia, le-a permis ţiganilor lui credincioşi să-şi adjudece titulaturi de „regi” şi „împăraţi” ai romilor. Asta ca o paranteză!

Acum, toate tunurile politico-mediatice sînt îndreptate spre blocul ACUM. Teama lor teribilă e că Năstase şi Sandu ar putea, mutual, să se alăture socialiştilor, nu să se alieze cu ei, pentru depolitizarea totală a celor mai importante instituţii ale Statului, alungîndu-l astfel pe Plahotniuc în ecarisajul istoriei. Acesta e şi motivul pentru care, mediatic, exploatează falsa virginitate a celor de la ACUM ca să-i convingă că vor fi priviţi ca nişte curve dacă vor contribui scoaterea în afara legii a bordelului politic patronat de către oligarh. Pentru asta, folosesc mincinoase subiecte şi predicate prin care sugerează că ACUM s-ar face vinovat nu de contribuţia la distrugerea Statului mafiot, ci de complicitate în triumful unor imaginare interese ruseşti aici. Fac asta prin analogie cu PSRM care nu-i inamic al Rusiei, dar nici al UE şi care, în plus, doreşte depolitizarea instituţiilor Statului, intenţie enunţată şi în oferta de dialog preliminar făcută blocului ACUM.

Luînd-o pe scurtătură, haideţi să vă arăt ce au „în mîini” Andrei Năstase şi Maia Sandu! Ei afirmă în toate împrejurările că vor să scoată Statul din captivitatea lui Plahotniuc, că vor recuperarea miliardului furat, pedepsirea vinovaţilor de hoţie etc. Aceleaşi lucruri sînt dorite şi de către socialişti. Nu prea i-am auzit vorbind pe Năstase şi Sandu despre perspectivele re-îmbogăţirii ţării prin confiscarea averilor de miliarde ale celor din anturajul oligarhiei din ultimii 10 ani. Acum, vulnerabilitatea lui Plahotniuc este imensă! O sesizează şi nu ştim de ce nu profită de ea! Ştim, totodată, că Plahotniuc are un sprijin puternic şi criminal din partea guvernării de la Bucureşti. Liderii ACUM, însă, ar trebui să ignore realitatea în care aceeaşi guvernare coruptă de la Bucureşti este total compromisă în UE, în pofida faptului că România deţine Preşedinţia Consiliului Europei. Aici mă refer, în mod special, la ferocitatea criminală cu care aliaţii lui Plahotniuc de la Bucureşti, guvernanţii, se opun numirii în funcţia de procuror european al Laurei Codruţa Kovesi pentru că ştiu că-i va băga în puşcărie pentru fraudarea fondurilor europene. Situaţia e cu atît mai paradoxală cu cîte UE este de partea candidatei din România, iar România oficială se opune.

Aşadar, putem constata că vulnerabilitatea lui Plahotniuc poate fi tradusă şi prin aceea că ACUM, printr-o înţelegere tacită cu socialiştii, au posibilitatea nu doar ca să-l arunce în prăpastia binemeritată pe oligarh, dar pot, prin adoptarea unor legi în regim de urgenţi şi prin solicitarea unui ajutor internaţional care nu ar întîrzia să apară, să confişte de la el şi de la toţi milionarii de carton din jurul lui toate averile deţinute în ţară şi în străinătate. Aici, credeţi-mă, e vorba despre miliarde de euro, nu despre milioane!

Pudoarea feciorelnică falsă a celor de ACUM este penibilă în comparaţie cu oportunităţile arătate. Sînt sigur că, făcînd doar o alianţă tehnică, de interes naţional cu PSRM, din perspectivele viziunilor ideologice care despart aceste formaţiuni, ACUM ar obţine de la socialiştii concesii care, la urma urmei, ar fi comune. Aici mă refer la cele de dincolo de scoaterea ţării din captivitatea oligarhului şi (re)îmbogăţirea Moldovei cu averile confiscate de la el şi anturajul lui, acestea referindu-se la garantarea neutralităţii Republicii Moldova, a neaservirii acesteia României sau Rusiei, a păstrării unui echilibru constant în relaţiile cu Rusia şi UE, ca puncte principale. Vor fi în stare ACUM şi PSRM să reinventeze sloganul „Pro Moldova”? Abia acum poate da dovadă de virilitate politică ACUM, căci moldovenii sînt sătui pînă peste cap de impotenţa la care au fost blestemaţi încă din momentul în care li s-au dat iluzia că sînt „liberi şi independenţi”!

Mihai CONŢIU