PENTRU UNII LIBERALI ŞI DEMOCRAŢI, NU COMUNIŞTII ŞI „RIDERII” SUNT PERICOLUL CEL MARE, CI FILAT

Ghimpu organizează şi susţine revoluţia lui Voronin

Autor: Rareş OTETELEŞANU

„Toţi cei de la putere fură. Arătaţi-mi, mie, un om care a fost în primele funcţii şi este sărac astăzi, să nu aibă business, etc.” Această declaraţie responsabilă, în deplină cunoştinţă de cauză şi profundă implicare a făcut-o deja celebrul demagog politic Mihai Ghimpu, în studioul „ÎnProfunzime” de la ProTv Chişinău al doamnei sau domnişoarei prietene Lorena Bogza.

I-a luat-o gura pe dinainte din prea mult deficit de isteţime sau memorie! Fiind obsedat maladiv de Vlad Filat, l-a atacat grobian, cum îi stă în fire, şi de astă dată, acuzîndu-l de vrute şi nevrute. Exagerîndu-şi imunitatea pe care crede că o are pentru că se află în opoziţie cot la cot cu fîrtaţii lui comunişti, acest lider de partid de buzunar uită de propriile-i abuzuri din timpul cînd deţinea primele două funcţii în stat, de milioanele de euroi înghiţite din asfalturile drumurilor ţării, de afacerile cu Primăria nepotului său – alimentarea cu carburanţi a mijloacelor de transport municipale exclusiv de la benzinăriile controlate de el –, şi multe altele.

Nu cred că realităţile amare din Moldova se văd neapărat mai bine de la Arad, din România decît din capitala moldovenească. Pur şi simplu, de aici, problemele sociale şi politice de la Chişinău pot fi abordate cu mai multă raţiune, detaşare şi, de ce nu?, cu îngrijorare firească. În Moldova, însă, în numele unor presupuse şi stupide principii românofile sau rusofile, chestiunile cele mai arzătoare sunt trecute cu vederea, unele sunt abordate pătimaş şi, de regulă, trecute, mai apoi, în uitare după cîteva zile, sunt arhivate indiferent de proporţiile unor posibile dezastre.

Fiind vorba despre politicienii Ghimpu şi Dorin Chirtoacă, criticarea lor de către „partida românească” trebuie să fie cu atît mai aspră cu cît au vinovăţii certe şi îşi şi asumă identitate românească.

Mihai Ghimpu a ocupat primele funcţii în stat şi a negociat şi vîndut tot ce a putut. Şi-a vîndut şi propriul partid intereselor antinaţionale şi antieuropene, punîndu-se în slujba comuniştilor şi democraţilor spre a obţine demiterea Guvernului Filat. Chirtoacă, în calitate de primar general al Chişinăului, este, în viaţa internă a Moldovei, la fel de puternic cum este un prim-ministru. El tronează deasupra unui mecanism economic şi social majoritar la nivel de ţară.

La ora actuală, Ghimpu nu mai este la Putere în politica mare, dar asta nu-l împiedică să se discrediteze făcînd cîrdăşie cu comuniştii, cu care liberalii au făcut alianţă la nivelul Consiliului Municipal, funcţionînd în tandem cu aceştia şi la nivel parlamentar. Metodele lor de colaborare sunt ascunse, dar indiferent de aparenţa obiectivelor pe care le declară ca fiind diametral opuse, scopul final al liberalilor şi comuniştilor este comun – demiterea Guvernului pro-european şi zădărnicirea semnării Tratatului de Asociere a Moldovei cu UE, în Noiembrie, la Vilnius.

Extrem de pragmatic fiind atinci cînd este vorba de interesul său personal, Ghimpu şi-a autodotat minusculul său partid cu un sediu luxos în vecinătatea tovarăşilor lui din PCRM, iar Primăria i-a asfaltat chiar şi strada de acces la noul sediu. Fireşte că această clădire de patrimoniu va fi şi obiectul privatizării ei de către liderul liberal!  Tot aşa, el şi Chirtoacă, acesta din urmă prin intermediul mamei sale, şi-au procurat cîte un apartament de lux într-un cartier select al Capitalei, unde sunt vecini cu Vladimir Voronin.

Ghimpu şi Chirtoacă mai au şi neruşinarea şi uşurinţa sfidătoare să vorbească despre „interesele oamenilor” de pe poziţiile unor îmbuibaţi plini de parale, care jefuiesc patrimoniul Chişinăului aşa cum probabil, în Evul Mediu, o făceau turcii cînd năvăleau prin acele meleaguri. Amintiţi-vă cum efectiv i-a scuipat pe aproape toţi locuitorii Moldovei atunci cînd a declarat că nu concepe cum ar putea să trăiască din „doar 8 mii de lei lunar”, iar asta în condiţiile în care cere voturi de la oameni cu pensii de circa 800 de lei sau salarii de 2-3 mii de lei!

Puţin realism, domnilor!

„Toţi cei de la putere fură. Arătaţi-mi, mie, un om care a fost în primele funcţii şi este sărac astăzi, să nu aibă business, etc.”, are impertinenţa să spună Ghimpu, ştiind prea bine că el şi nepotul său nu fac excepţie de la „această regulă”. Protejîndu-şi stăpînul din umbră, pe Vlad Plahotniuc, sugerează că acesta nu poate fi suspectat de nimic deoarece avea destui bani pînă să intre în politică.

Zăăăău! La cît este de arogant, agresiv, lipsit de credinţă şi convins că are doar o viaţă din care trebuie să ia orice şi prin orice metode, Ghimpu este în stare să jure şi cu mîna pe Biblie că Plahotniuc este un sfînt şi Filat este capul tuturor răutăţilor, că doar este răsplătit regeşte pentru asta! Dar parcă şi Filat a avut afaceri cu mult înainte de a intra în politică...!

Aici nu se pune problema abordării unei atitudini partizane, favorabile lui Filat, ci este vorba despre starea reală de lucruri, aşa cum este ea văzută de la Bruxelles şi din România.

Comuniştii, liberalii lui Ghimpu, democraţii, socialişti şi alţii nu-i pot ierta lui Filat faptul că el şi PLDM sunt artizanii integrării europene a Moldovei. Pentru aceasta a şi plătit şi cu funcţia de premier! El este cel care a legitimat aspiraţiile europene ale Moldovei, fiind garanţia cea mai viabilă pentru Bruxelles, iar aceasta în contextul în care a fost sabotat sistematic de cunoscutele atacuri de tip „rider”, crima din Pădurea Domnească etc.

Strategia politică naţională de demonizare a lui Filat

Este extrem de interesantă şi evidentă prin stridenţa ei „strategia anti-Filat” şi de după crearea noii coaliţii de guvernare şi scoaterea pe tuşă a aventurierului politic Mihai Ghimpu, iar acest lucru a foste sesizat de mai mulţi observatori ai fenomenului politic. Astfel, din perspectiva celor despre care vom vorbi, pericolul social şi politic cel mai mare pentru Moldova nu-l reprezintă comuniştii şi ameninţările lor cu revoltele pe care le vor declanşa în curînd, iar asta spre a face tot posibilul ca semnarea Acordului de Asociere cu UE de la Vilnius să nu mai aibă loc, ci Filat.

Ghimpu şi acoliţii lui îl atacă violent şi constant. Comuniştii, intuind în el un lider politic puternic şi capabil să-i demoleze popularitatea lui Voronin, vor demiterea Guvernului condus de liberal-democratul Iurie Leancă. PD, care este parcă şi aliat de guvernare cu PLDM, îşi menţine permanent focul deschis asupra lui Filat prin intermediul trusturilor mediatice pe care le deţine, dar şi printr-o armată extrem de numeroasă de scribi plătiţi, care-l calomniază zilnic pe liderul PLDM în presă, bloguri, site-uri informaţionale etc.

Aşa-zisa „Antimafie” a insului Sergiu Mocanu, probabil susţinută de patronii „Jurnal Tv”, loveşte cu aceeaşi sălbăticie în PLDM. Se vede treaba că cei doi Ţopa nu-i iartă lui Filat faptul că nu a făcut alianţă de guvernare cu comuniştii ca să scape de prigoana lui Plahotniuc! Tot în acest circuit de demonizare a lui Filat se mai înscriu socialiştii conduşi de Igor Dodon şi alte cîteva formaţiuni politice sau civice minuscule.

Paradoxal sau nu este faptul că imaginea publică a lui Filat pare a fi sabotată chiar şi din interiorul propriei formaţiuni. Comentatorii moldoveni au sesizat mai de mult faptul că trustul mediatic al lui Chiril Lucinschi, deputat PLDM, îl discreditează pe Filat extrem de subtil, iar aceasta în numele aşa-zisei libertăţi de opinie. De acord, Filat nu-i un înger, dar cum se face că la posturile Tv ale deputatului amintit sunt căutaţi cu obstinaţie, în marea lor majoritate, doar criticii cei mai rău porniţi împotriva sa?

Imaturitatea clasei politice moldoveneşti este cauzată de tocmai meschinăria liderilor politici. Ei nici acum nu au înţeles că summit-ul de la Vilnius reprezintă un obiectiv major, suprem al interesului naţional, care, dincolo de orice animozităţi, ranchiune personale sau interese înguste de partid, ar trebui să se solidarizeze necondiţionat. Măcar cei care, declarativ, spun că sunt pro-europeni! Aşa cum, la rîndul şi vremea lor, au făcut şi politicienii români!

În concluzie, liberalii lui Ghimpu, democraţii şi socialiştii vor să-i aducă pe comunişti la guvernare cu orice preţ. Democraţii sunt de înţeles, iar asta pentru că este clar pentru oricine că, în perspectivă, se conturează o alianţă de guvernare PCRM-PDM! Dar ceilalţi? Aţi înţeles: răzbunări personale meschine şi activism politic anti-european retribuit cu sume colosale! Sensul politicii moldoveneşti este într-atît de vulgar, încît se vede de la mii de kilometri. Doar politicienilor de la Chişinău li se pare că nimeni nu-i vede şi nu le pricepe vicleniile primitive. Domnilor, găsiţi de urgenţă mesajul autentic mobilizator. Altfel comuniştii or să vă ia ca din oală. Vor cîştiga pe propria voastră iresponsabilitate oarbă. Şi nu veţi mai reveni niciodată.