Pentru prima data, dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, a demarat primul summit Merkel - Putin

Cancelarul german Angela Merkel şi Preşedintele rus Vladimir Putin s-au întîlnit Sîmbătă în cadru bilateral pentru prima oară după anexarea Crimeii de către Rusia, relatează DPA. Cei doi au făcut declaraţii jurnaliştilor înainte de summitul de la castelul Meseberg, la Nord de Berlin, dar nu au permis presei să pună întrebări.

Merkel a afirmat că Ucraina trebuie să joace în continuare un rol în aprovizionarea Europei cu gaze din Rusia şi după ce o parte din transportul gazelor va fi preluat de viitoarea magistrală Nord Stream 2. Ea a menţionat că va discuta cu oaspetele său şi despre relaţiile cu Iranul, despre situaţia din Ucraina şi cea din Siria.

Putin şi-a exprimat speranţa că o misiune ONU în Ucraina ar putea contribui la pacificarea ţării. În dialogul din trecut cu cancelarul german pe tema conflictului din Estul Ucrainei, liderul de la Kremlin a reprezentat poziţia rebelilor pro-ruşi, reaminteşte DPA.

Preşedintele Rusiei a cerut suplimentarea asistenţei umanitare pentru Siria şi a descris fluxul de migranţi sirieni către Europa ca pe o "povară enormă". Merkel, aflată alături de Putin cînd acesta a făcut apelul respectiv, a fost criticată atît în Germania, cît şi în cadrul Uniunii Europene, după ce a deschis frontierele ţării sale pentru refugiaţii sirieni în urmă cu trei ani.