PENTRU CA NU SINT LOCURI, CHIRTOACA VREA CA MORTII SA FIE ÎNGROPATI IN PICIOARE

Primăria Capitalei, cel mai sinistru cimitir al Chişinăului

Autor: Mihai CONŢIU

Experienţele electorale ne-au demonstrat faptul că cei mai utili morţi sînt cei care, disciplinat şi în ordine alfabetică, votează un partid care are pile şi influenţă la Asociaţiile de Locatari Decedaţi din Cimitire, la alegerile locale şi cele parlamentare. Avem suficiente motive să bănuim că, la alegerile locale trecute, Dorin Chirtoacă a beneficiat masiv de voturile stafiilor celor decedaţi şi înmormîntaţi în cimitirele din Durleşti şi alte cîteva suburbii.

Prin urmare, bazinul său electoral liberal constituit din cei de pe Lumea Cealaltă se află în suburbii, nu şi în generoasele cavouri sau morminte din cimitirele Central (Armenesc) şi Sfîntul Lazăr (Doina). După cum ştiţi, în 2011, Chirtoacă a pierdut alegerile pentru funcţia de primar, la nivel de Chişinău, în faţa alegătorilor îmbălsămaţi ai lui Igor Dodon. La ora actuală, în Chişinău, nici vii şi nici morţii nu mai au de gînd să-l voteze pe Chirtoacă în funcţia de Gropar Şef al Primăriei Cimitir Chişinău.

Înţelegînd încă de pe atunci importanţa morţilor în viaţa de partid, în succesele electorale ale PL, Chirtoacă şi Mihai Ghimpu au iniţiat o serie întreagă de acţiuni menite să-şi atragă morţii Chişinăului de partea lor. Au priceput, din start, că toate cadavrele adunate la un loc, din Durleşti, Coloniţa şi celelalte suburbii cu cimitire liberale, nu fac nici cît o ceapă degerată faţă de cea mai mare comunitate de morţi la hectar din Europa, aşa cum este cea din Cimitirul Sfîntul Lazăr (Doina), başca selecta Alianţă a Cadavrelor din Cimitirul Central (Armenesc).

Şedinţele liberale de spiritism

Ştiind prea bine că preoţii nu au absolut nici o influenţă asupra celor pe care tot ei i-au şi îngropat, au încercat cu şedinţe de spiritism, crezînd că vor atinge performanţele marelui Bogdan Petriceicu Haşdeu, care, se ştie, reuşea astfel să comunice cu geniala sa fiică, Iulia, decedată la doar 19 ani.

Echipa liberală care a participat la şedinţele de spiritism de invocare a morţilor din cele două cimitire ale Chişinăului era formată din Corina Fusu, Chirtoacă, Ghimpu şi Valeriu Munteanu. Aceste şedinţe iniţiate în 2011 s-au desfăşurat pînă în faptul serii de 3 Aprilie anul curent. Potrivit surselor noastre din SIS, Mossad, SVR (serviciile de informaţii externe ruseşti), MI6, SIE şi CIA, această iniţiativă susţinută intens, cu regularitate, pe parcursul acestor ani, a constituit un eşec doar în sens electoral, de atragere a morţilor de partea liberalilor, nu şi în planul comunicării cu ei, pentru că asta chiar s-a şi întîmplat, numai că într-un mod foarte bizar.

Corina Fusu, de exemplu, atunci cînd se terminau şedinţele de comunicare cu spiritele celor morţi, era teribil de extenuată, transpirată şi transfigurată de parcă ar fi trecut printr-o experienţă de maximă plăcere carnală şi psihică. În acest context, Chirtoacă tot acuza faptul că nu se poate concentra pe deplin din cauza icnetelor, gemetelor şi respiraţiei şuierătoare ale Corinei în clipele îndelungate în care stătea la palavre cu spiritele unor foşti militari, generali de KGB şi foşti activişti sovietici.

La rîndul ei, Corina era nemulţumită că uneori era întreruptă din actele ei spiritiste pasionale de certurile dintre Ghimpu cu fratele său, Gheorghe Ghimpu, de disputele lui cu spiritele lui Burebista şi Decebal cu privire la denumirea corectă a limbii vorbite de geto-daci. Tot ea este cea care a fost deranjată de păruielile pe care Chirtoacă le încingea cu spiritele unor flăcăi moldoveni şi ruşi vînjoşi şi decedaţi în ultimul război mondial, de bombănelile lui Munteanu, care, în rusă, le cerea spiritelor să-l cruţe, că Chirtoacă s-ar bucura mai mult, chiar dacă el, într-o viaţă anterioară a fost femeie cu barbă la circ.

În seara zilei de 3 Aprilie, Ghimpu a fost cel care a dispus încetarea definitivă a acestor experimente spiritiste îndelungate. Chirtoacă şi Fusu au protestat, dar au lăsat-o mai moale după ce Ghimpu i-a cîrpit o palmă lui Dorin şi i-a spus Corinei să se ducă-n… Ana Guţu. Tot atunci, Ghimpu i-a ordonat lui Chirtoacă să se răzbune pe toţi morţii din cele două cimitire şi să-i pedepsească şi pe zeloşii lor urmaşi aflaţi în viaţă sau cu un picior în groapă.

Reformarea cimitirelor adaptată judicios condiţiilor reale, obiective al statului Republica Moldova

Ca să se răzbune pe toţi morţii din Chişinău care nu înţeleg că se trag de la Burebista, Decebal şi Iţic, că denumirea corectă a limbii ruse vorbite de ei este limba română, că istoria românilor este sacră şi că unirea celor două popoare româneşti este o datorie sfîntă, Luni, la şedinţa operativă a Primăriei, Chirtoacă a înaintat o iniţiativă istorică în viaţa morţilor.

Prin urmare, el a cerut direcţiei responsabile să înainteze propuneri de reglementare normativă a dimensiunilor monumentelor funerare ridicate în cimitirele Chişinăului în amintirea morţilor nerecunoscători PL.

„Deja parcă e o concurenţă între cimitire şi cartierele rezidenţiale. Am văzut construcţii impunătoare, unde ai putea trăi în condiţii deosebite, cu coloane, cu nevoi, cupole”, s-a scăpat cu vorba Chirtoacă. Trebuie să vă spunem că şedinţele lor de spiritism aveau loc într-un astfel de cadou confortabil, cu condiţii deosebite, al familiei Ghimpu. Astfel, Chirtoacă vrea emiterea unei decizii a Primăriei prin care să stabilească dimensiuni standard pentru crucile şi cavourile din cimitire. În aceste condiţii, nu este exclus ca să ceară demolarea acelor monumente care nu se încadrează în dimensiunile stabilite de el.

Surse din anturajul său penibil ne-au comunicat că. ţinîndu-se seamă de criza de spaţii pentru locuri de veci, mai ales în Cimitirul Central, de imposibilitatea lui Chirtoacă de a stăvilii numărul tot mai crescut de decese din cauza unei proste asistenţe sociale, se intenţionează emiterea unei decizii cu următoarele obligativităţi: a) de acum înainte, în cimitirele din Chişinău, toţi morţii vor fi îngropaţi în picioare, iar în prelungirea capului va fi amplasată o cruce care nu trebuie să fie mai mare de un metru înălţime şi 50 de centimetri în lăţime; b) în termen de un an de la intrarea în vigoare a deciziei Primăriei, urmaşii tuturor celor decedaţi vor fi obligaţi să-i deshumeze şi să-i re-înhumeze în poziţie verticală, iar piatra din cavourile desfiinţate urmează a fi folosită pentru pavoazarea unor străzi pietonale din Durleşti şi Coloniţa.

Din cîte am înţeles, Primăria vrea să se împrumute de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu suma de un miliard de Euro pentru a plăti despăgubiri urmaşilor celor decedaţi, iar asta ca urmare a exproprierii suprafeţelor din cimitire din proprietatea celor care le deţin excedentar pentru construcţia de noi cavouri pentru noi morţi, pentru cavourile şi monumentele funerare existente şi care vor fi demolate şi alte cheltuieli ce le presupun toate aceste operaţiuni.

Vom trăi şi vom vedea sau vom muri şi vom fi liberi!