PENTRU A EVITA UN NOU RAZBOI RECE E NEVOIE DE SCHIMBARI

Occidentul trebuie să se împace cu gîndul că Rusia este un stat puternic, care își va apăra interesele și nu se va supune orbește nimănui.

Pe de o parte, nici Rusia, nici Occidentul nu afirmă că își doresc un nou război rece. Pe de altă parte, analizînd declarațiile și acțiunile unor lideri occidentali, se creează impresia că anume asta și-o doresc. Bugetul militar al Statelor Unite e în permanentă creștere. Suedia, care nu face parte din Alianța Nord-Atlantică, a revenit la serviciul militar prin recrutare, iar NATO plasează trupe militare în Europa de Est în cantități enorme. Ca răspuns, Kremlinul a reluat zborurile bombardierelor strategice și lunar anunță despre crearea noilor modele de armament.

Pentru a evita repetarea unui nou război rece, Occidentul va trebui să recurgă la decizii politice dificile. Însă, deoarece Occidentul (în sens politic, nu geografic) reprezintă o societate care se declară progresistă, e timpul și să se comporte întocmai. El trebuie să recunoască că Rusia este un stat puternic, căruia nu-i poate impune decizii. Prin urmare, nu au nici un sens aprecierile de genul ”Moscova e izolată politic” sau ”Rusia e vulnerabilă”. În primul rînd, pentru că nu corespund adevărului. În al doilea rînd - și asta e mai important – astfel de afirmații induc în eroare și creează o închipuire denaturată despre starea de lucruri din Rusia.

Un exemplu elocvent îl reprezintă Ucraina. Poate că Occidentul ar avea dreptul să spună că suveranitatea Ucrainei este intangibilă pentru Rusia. Însă nu trebuie să uite și de partea inversă a medaliei: suveranitatea Ucrainei trebuie să fie intangibilă și pentru Occident! Cu alte cuvinte, Occidentul, ținînd cont de statutul Rusiei din regiune, trebuie să recunoască rolul ei de lider. După cum a spus politologul John J. Mearsheimer, ”Washingtonului poate să nu-i placă poziția Moscovei, însă el e obligat să înțeleagă logica care o determină. Statele mari întotdeauna sînt foarte sensibile la amenințări în apropiere de frontierele lor”.

În jocul dintre Rusia și Occident, Moscova are avantaje. Ea e mai pregătită și cunoaște mai bine neajunsurile Occidentului, decît Occidentul slăbiciunile Rusiei. Iar după sfîrșitul războiului rece mai mulți ruși au călătorit în Occident și mulți străini au vizitat Rusia. Astfel, Rusia de astăzi (inclusiv conducerea, comunitățile științifice, culturale și chiar cetățenii de rînd) înțelege mult mai bine Occidentul, decît Occidentul Rusia. Iar faptul că mulți ruși au călătorit în Occident nu i-a determinat să creadă că ”acolo e mai bine”. Ei doar recunosc că ”acolo e altfel”.

După sfîrșitul războiului rece Occidentul a comis multe greșeli. Unele dintre ele le-a recunoscut foarte repede, altele – peste ani. Pentru unele greșeli Occidentul era pedepsit, pentru altele – se pedepsea el însușii. Fără îndoială a greșit mult și în raport cu Rusia. Este nevoie de schimbări care vor aduce respectul reciproc, răspunderea pentru erorile comise și capacitatea de a face compromisuri.

După The Diplomat, Japonia