Pentru a calatori cu avionul, se ia in calcul emiterea unui „Pasaport Covid”

Industria aeriană globală ia în calcul introducerea unui „Pașaport Covid” care să includă date despre teste și vaccin. Asociaţia Internaţională de Transportat Aerian (IATA), cea mai puternică organizație care reunește liniile aeriene din lume, a anunțat că dezvoltă o aplicație mobilă care le va permite călătorilor să demonstreze că nu sunt infectați cu noul coronavirus, aplicație ce va include și date despre vaccinare.

Un program-pilot va începe încă din acest an, iar aplicația va fi lansată pe magazinul Apple în primul trimestru al anului viitor și începînd cu luna Aprilie 2021 pentru Android.

Industria aviatică este printre cele mai afectate de criza provocată de pandemie. Primele vaccinuri sunt așteptate să fie validate în SUA și UE la finalul acestui an sau începutul anului viitor. Apariția vaccinurilor e văzută de companiile aeriene drept posibilitatea de relansare a afacerilor.

Pierderile companiilor aeriene în 2020 și 2021 sunt estimate la 157 de miliarde de dolari

Companiile aeriene urmează să înregistreze pierderi cumulate de 157 de miliarde de dolari în 2020 şi 2021, a avertizat Asociaţia Internaţională de Transportat Aerian (IATA), care şi-a înrăutăţit din nou estimările privind evoluţia sectorului ca răspuns la cel de-al doilea val de infecţii cu coronavirus şi la izolările care afectează marile pieţe, a transmis Reuters.

Dacă în luna Iunie IATA prognoza că această criză a coronavirusului va provoca liniilor aeriene pierderi nete de 84,3 miliarde de dolari în 2020, urmate de pierderi de 15,8 miliarde de dolari în 2021, Marţi, Asociaţia şi-a înrăutăţit estimările pînă la un deficit de 118,5 miliarde dolari numai în acest an, urmat de pierderi suplimentare în valoare de 38,7 miliarde dolari în 2021.

Aceste prognoze pesimiste scot în evidenţă provocările cu care se confruntă sectorul transporturilor aeriene în pofida veştilor bune referitoare la dezvoltarea unor vaccinuri anti-COVID-19.

„Impactul pozitiv pe care îl vor avea asupra economiei şi traficului aerian nu se va întîmpla la un nivel masiv înainte de mijlocul lui 2021”, a apreciat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac, cu ocazia Adunării generale a organizaţiei.

Directorul IATA: 2020 va rămîne în cărțile de istorie ca cel mai prost an pentru industrie

De asemenea, conform celor mai recente estimări ale IATA, numărul de pasageri transportaţi de companiile aeriene va scădea pînă la 1,8 miliarde în acest an, de la 4,5 miliarde în 2019, urmînd să îşi revină parţial anul viitor pînă la 2,8 miliarde. Cifra de afaceri a companiilor aeriene va scădea cu peste 60%, în 2020 comparativ cu 2019, pînă la 328 miliarde de dolari.

„Cărţile de istorie vor menţiona 2020 drept cel mai prost an financiar pentru sectorul transportului aerian. În medie, companiile aeriene şi-au redus costurile cu un miliard de dolari în fiecare zi şi cu toate acestea au acumulat pierderi fără precedent”, a spus Alexandre de Juniac.

Țările unde au fost demarate inițiative de testare a pasagerilor

În acest context, IATA şi-a reiterat apelul către Guverne să înlocuiască măsurile de carantină cu programe generalizate de testare.

„Vedem cum statele încep treptat să ne asculte”, a spus de Juniac, referindu-se la iniţiativele de testare care au fost demarate în Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, SUA şi Singapore.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.