PENTAGONUL, NEMULTUMIT DE PLANUL TURCIEI DE A ACHIZITIONA RACHETE DIN RUSIA

Pentagonul a criticat, luni, intenţiile Turciei de a achiziţiona sistemul de rachete sol-aer S-400 din Rusia, Washingtonul precizînd că ar fi de preferat ca Ankara să investească în tehnologia militară a NATO, relatează France 24.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat recent că Guvernul de la Ankara se află în negocieri cu Rusia pentru achiziţionarea sistemului de rachete sol-aer S-400.

Oficiali ai Pentagonului şi-au exprimat îngrijorarea legată de această achiziţie de tehnică militară rusească de către Turcia, care este membră a NATO, de teama că acest sistem nu va funcţiona cu echipamentul utilizat de ceilalţi 28 de membri ai Alianţei atlantice, potrivit purtătorului de cuvînt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis.

"În general, este o idee bună ca aliaţii să achiziţioneze tehnică militară, însă e de preferat ca sistemele să opereze în comun. Noi dorim ca fiecare aliat, fiecare partener cu care noi interacţionăm să cumpere tehnică investind în alianţa noastră", a adăugat Davis.

Presa turcă a relatat în ultimele zile că acordul cu Rusia privind achiziţionarea sistemului S-400 ar urma să fie finalizat în perioada următoare.

Bateriile S-400 au o rază de acţiune de aproximativ 400 km, sistemul fiind conceput pentru a doborî avioane inamice.

Recent, preşedintele Turciei, Recep Erdogan s-a arătat nemulţumit de cooperarea militară cu SUA, afirmînd că că ”ani de zile Turcia a fost incapabilă să obţină ceea ce vrea de la Statele Unite în ceea ce priveşte achiziţionarea sistemelor de rachetă pentru apărare aeriană şi a fost forţată să facă cumpărături. Achiziţionarea acestui sistem este rezultatul căutărilor noastre. Şi Grecia, stat membru NATO, foloseşte sisteme S-300 de ani de zile. De ce SUA au îngrijorări în privinţa noastră?”.

Sursa: Mediafax