Pentagonul inarmeaza Coreea de Sud cu rachete de aparare aeriana

Departamentul de Stat al SUA a aprobat 314 milioane de dolari pentru posibile vînzări de rachete de apărare aeriană în Coreea de Sud, a anunţat Vineri Pentagonul, pe fondul reapariţiei tensiunilor pe peninsula coreeană, relatează Reuters, potrivit stiripesurse. Coreea de Sud, un aliat cheie al Statelor Unite în Asia, a cerut achiziţionarea a pînă la 94 rachete SM-2 folosite de nave împotriva amenințărilor aeriene, 12 sisteme de orientare și asistență tehnică pentru un cost total de 313,9 milioane dolari, conform site-ului Agenţiei americane de Cooperare şi Securitate (DSCA). Agenția, o unitate a Departamentului de Apărare, a emis Joi autorizaţia, notificînd Congresul privind o eventuală vînzare.

Vînzarea propusă vine după ce Coreea de Nord a criticat recent achizițiile de către Coreea de Sud din domeniul apărării din Statele Unite, inclusiv sosirea primelor avioane invizibile pe radar F-35. Coreea de Sud utilizează deja rachete SM-2 dezvoltate de Raytheon Co, dar construiește mai multe distrugătoare de apărare anti-rachetă echipate cu armament.

Separat, Japonia, un alt aliat important al SUA în regiune, de asemenea, a autorizat cumpărarea de rachete aer-aer cu rază medie în valoare de 317 milioane de dolari de la Washington, a transmis DSCA.

La începutul lunii Mai, Phenianul a reluat testele balistice, ce fuseseră întrerupte după testarea unei rachete intercontinentale în Noiembrie 2017, iar Joi, forțele Nord-coreene au lansat două rachete care au zburat 420 de kilometri, respectiv 270 de kilometri. Pentagonul a confirmat că forțele Nord-coreene au lansat Joi mai multe rachete balistice care au zburat peste 300 de kilometri înainte de a se prăbuși în mare, la Est de Peninsula Coreea.