PENTAGONUL II MULTUMESTE RUSIEI

Funcționarii americani au recunoscut că anume Rusia a contribuit decisiv la detensionarea situației în Orientul apropiat. Reprezentantul Pentagonului, Jeff Davis, căpitan în flota americană, a declarat: ”Rusia a fost foarte utilă. Presupun că această ordine, pe care astăzi o contemplăm, este edificată cu ajutorul Rusiei”.

Pentagonul, de asemenea, pune accentul pe lupta contra statului islamic. ”Noi am venit în Siria pentru a distruge definitiv statul islamic și toate acțiunile întreprinse de noi sînt exclusiv în scop de autoapărare. Noi nu tindem spre o confruntare cu regimul sirian sau cu grupările pro-guvernamentale”, a mai spus Davis.

SUA a folosit o linie specială pentru a face legătura cu Rusia și a cere grupărilor pro-guvernamentale să-și schimbe pozițiile. Astfel a fost creată o zonă de pace de 55 de kilometri. Deși această zonă nu are nici un statut oficial, SUA a difuzat foi volante, tot cu ajutorul militarilor ruși. Potrivit lui Davis, în tot acest timp americanii de multe ori au consultat Rusia, inclusiv la nivel de funcționari oficiali.

Pînă nu demult, SUA considera că Rusia nu are nici o influență, sau foarte puțină în regiune. ”Sînt grupări armate, care susțin regimul sirian și care nu ascultă de nimeni. Rusia, însă, chiar dacă nu le oprește, este în stare să transmită anumite mesaje și să-i informeze despre acțiunile noastre. Din cîte se vede, această schemă s-a dovedit a fi foarte eficientă”, susține Davis.

Alți funcționari americani au presupus că detașamentele respective au recurs la incursiuni de probă, pentru a crea o rețea de localități controlate și pentru a curăța calea strategică prin Iran la mare. Oricum, recunosc ei, toate acestea au devenit posibile grație implicării militare și diplomatice a Rusiei, care a schimbat decisiv raportul de forțe în Siria, dar și în Orientul apropiat.

După CNN, SUA