Peninsula Coreeana, in prag de razboi: „Vom lansa cel mai dur şi necrutator contraatac impotriva Statelor Unite“

Ce opţiuni militare are Trump

Situaţia din Peninsula Coreeană este pe punctul de a escalada, ţinînd cont de ultimele declaraţii şi activităţi din zonă. Administraţia republicană de la Washington se declară pregătită să rezolve problema nord-coreeană, în timp ce Beijingul avertizează că un conflict poate izbucni în orice moment. Ce atacuri ar putea lansa şi ce forţe au americanii la graniţa Coreei de Nord, al cărei regim dictatorial promite să răspundă „fără milă“?

Un atac preventiv?

„Conducerea Coreei de Nord nu a dat absolut nici un semn sau interes de diplomaţie sau dialog cu nici una dintre ţările implicate în acest dosar“, a declarat preşedintele Departamentului pentru Coreea din cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale, Victor Cha. În aceste condiţii, Statele Unite sunt pregătite să lanseze un atac preventiv, cu arme convenţionale, împotriva Coreei de Nord, dacă administraţia de la Washington va deveni convinsă că ultimul regim stalinist şi cel mai izolat din lume este pe punctul de a testa arme nucleare, afirmă oficiali americani din comunitatea de informaţii citaţi de NBC News.

Atacul preventiv al armatei americane ar putea include rachete şi bombe, operaţiuni informatice sau operaţiuni speciale pe teren, detaliază postul NBC News, citat de news.ro. Partea riscantă a unui astfel de atac este că regimul stalinist de la Phenian condus de Kim Jong-un ar putea lansa la rîndul său un atac asupra Coreei de Sud. De aceea, un eventual atac preventiv va depinde, în primul rînd, de acordul Guvernului Sud-coreean. Sursele citate de NBC News subliniază că autorităţile de la Seul trebuie convinse că acţiunea merită riscul.

Pentagonul refuză să comenteze

Contactat de Reuters, Pentagonul a refuzat să comenteze aceste informaţii, subliniind că nu obişnuieşte să discute pe marginea unor operaţiuni viitoare „şi nici să speculeze public asupra unor scenarii posibile“. „Comandanţii iau în considerare întotdeauna o gamă completă de opţiuni pentru a ne apăra în faţa oricăror situaţii“, a afirmat ulterior o purtătoare de cuvînt a Pentagonului, Dana White, citată într-un comunicat. „Angajamentul nostru pentru apărarea aliaţilor, inclusiv Republica Coreea (de Sud - n. red.) şi Japonia, de potenţiale ameninţări rămîne puternic“, a adăugat ea.

Un nou test nuclear?

Potrivit analiştilor, Phenianul este pregătit pentru un nou test nuclear, care ar putea avea loc în contextul sărbătoririi, Sîmbătă, a 105 ani de la naşterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Ir-sen, bunicul actualului lider. Analiştii de la „38 North“ atrag atenţia că imaginile sale din satelit arată că poligonul pentru teste nucleare Punggye-ri, din Nord-estul ţării, este „pregătit“ pentru un nou test.

Imaginile „arată o activitate continuă în jurul intrării din partea de Nord, noi activităţi în zona administrativă principală şi în apropiere de centrul de comandă“, precizează ei. Coreea de Nord ar fi „plasat, aparent, un dispozitiv nuclear într-un tunel“, iar acesta ar putea fi detonat Sîmbătă dimineaţă, au declarat mai mulţi oficiali americani citaţi sub acoperirea anonimatului de postul de radio Voice of America. Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) estimează că sunt şanse de 84% ca Phenianul să efectueze teste nucleare în următoarele 30 de zile.

De fapt, cei aproximativ 200 de jurnalişti străini prezenţi la Phenian au fost anunţaţi să se pregătească pentru ceva „mare şi important“, dar nu au primit detalii. În opinia lui Gordon Chang, un expert în problematici de securitate în Estului Asiei, evenimentul de Sîmbătă ar putea fi marcat printr-un nou test al regimului Nord-coreean. Într-o intervenţie la CNN, Gordon Chang a amintit şi despre cele şase luni petrecute de Kim Jong-il, precedentul lider Nord-coreean, în tuneluri din Irak. Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un, s-ar fi aflat în Irak în 2003 şi ar fi stat acolo timp de mai multe luni în tuneluri.

Acum autorităţile americane cred că Nord-coreenii pot dezvolta arme nucleare în peşteri sau diverse adăposturi subterane. „Mama tuturor bombelor“, cunoscută ca MOAB, „este muniţia potrivită pentru a elimina aceste obstacole“, este de părere generalul american John Nicholson, comandantul forţelor internaţionale. MOAB a fost folosită Joi în Afganistan împotriva unei reţele de tuneluri şi adăposturi din peşteri ale jihadiştilor din Statul Islamic. Un eventual atac asupra Coreei de Nord va fi justificat ca o chestiune de securitate naţională, în contextul în care oficialii de la Washington au vorbit tot mai mult în ultimul timp despre tentativele Phenianului de a dezvolta o rachetă balistică capabilă să atingă teritoriul american. „Suntem mai aproape ca oricînd în istoria Coreei de Nord“ de momentul în care această ţară va avea o rachetă balistică cu care să atace Statele Unite, a atras atenţia directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Mike Pompeo.

Avertismentul Phenianului

Marţi, presa Nord-coreeană, afiliată puterii, a ameninţat că Phenianul va lansa un atac nuclear asupra Statelor Unite, la orice semn de agresiune împotriva sa. Avertismentul a fost făcut după ce Comandamentul Pacificului a mutat mai multe nave de război în apropierea Peninsulei Coreene. Armata Nord-coreeană a revenit Vineri cu un nou avertisment.

„Vom lansa cel mai dur şi necruţător contraatac împotriva Statelor Unite şi a forţelor care îi sunt vasale astfel ca agresorii să nu poată supravieţui.”, se arată într-un comunicat al armatei Nord-coreene citat de agenţia oficială de presă de la Phenian KCNA şi Reuters Coreea de Nord a efectuat – din Octombrie 2006 pînă acum – cinci teste nucleare, dintre care două în 2016, în pofida sancţiunilor ONU.

Donald Trump promite că se va ocupa de problema Nord-coreeană

Dosarul Nord-coreean s-a inflamat mai ales după instalarea republicanului Donald Trump la Casa Albă. Joi, Trump a promis că se va ocupa de problema Nord-coreeană, transmite Reuters, potrivit news.ro. „Coreea de Nord este o problemă. Problema va fi rezolvată“, a răspuns preşedintele american la o invitaţie de a transmite un mesaj Phenianului. Un mesaj pentru regimul lui Kim Jong-un este şi faptul că Statele Unite au folosit Joi, pentru prima dată, în Afganistan, bomba convenţională de GBU-43, supranumită „mama tuturor bombelor“, comentează agenţia Sud-coreeană Yonhap. Însă Trump nu a fost categoric în acest sens: „Nu ştiu dacă transmite un mesaj. Nu contează“.

China:  „Un conflict ar putea izbucni în orice moment“

Pe fondul declaraţiilor belicoase de la Washington şi Phenian, ministrul chinez de Externe Wang Yi a avertizat Joi, după o întrevedere la Beijing cu omologul său francez Jean-Marc Ayrault, că „un conflict ar putea izbucni în orice moment“ în Peninsula Coreeană. „Dialogul este singura cale“ de rezolvare a problemei Nord-coreene şi „nimeni nu va ieşi învingător“ dintr-un conflict, a spus şeful diplomaţiei chineze. Partea care va declanşa un război în Peninsula Coreeană „va plăti preţul“, a avertizat Wang Yi. Ulterior, un purtătorul de cuvînt al diplomaţiei chineze a cerut Statelor Unite şi Coreei de Sud să renunţe la desfăşurarea sistemului THAAD. Beijingul s-a opus întotdeauna desfăşurării sistemului THAAD pe teritoriul Sud-coreean şi va lua măsurile necesare pentru salvgardarea securităţii sale naţionale, a intereselor şi a echilibrului strategic din regiune, a reamintit Geng Shuang.

Ce forţe au americanii împotriva Coreei de Nord

În încercarea de a împiedica Phenianul să se doteze cu rachete balistice, Donald Trump ar putea recurge la o forţă impresionantă mobilizată în jurul Peninsulei Coreene. Sîmbăta trecută, Washingtonul a trimis spre Peninsula Coreeană portavionul Carl Vinson, escortat de trei nave lansatoare de rachete – Lake Champlain, Wayne E. Meyer şi Michael Murphy. Un astfel de portavion poate transporta între 70 şi 80 de avioane de luptă sau elicoptere.

Preşedintele american a mai evocat Marţi prezenţa unor submarine de atac cu propulsie nucleară dotate cu rachete de croazieră Tomahawk. De asemenea, Statele Unite dispun de 28.500 de militari în Coreea de Sud, dar şi blindate, drone, avioane de luptă F-16 şi avioane de atac la sol A-10. Militarii americani se antrenează adesea împreună cu colegii lor Sud-coreeni, pentru a putea fi capabili să colaboreze în cadrul unui atac sau răspuns comun. Washingtonul mai poate conta pe mijloacele sale navale şi aeriene din Japonia, între care se distinge grupul aeronoval condus de portavionul Ronald Reagan. Insula Guam din Pacific, situată la cîteva ore de zbor, este echipată cu redutabilele bombardiere strategice B-2. În plus, Statele Unite sunt în curs de instalare în Coreea de Sud a sistemului de apărare THAAD, conceput pentru interceptarea rachetelor balistice în afara atmosferei. Sistemul THAAD va completa sistemul de apărare antirachete Aegis, destinat interceptării rachetelor balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune, şi bateriilor Patriot de ultimă generaţie PAC-3.

Totodată, Japonia dispune de patru distrugătoare echipate sistemul Aegis şi 17 baterii Patriot PAC-3, în timp ce Coreea de Sud se află în proces de modernizare a bateriilor sale Patriot PAC-2. Totuşi, armele antirachete nu pot garanta o protecţie completă în faţa rachetelor Nord-coreene, comentează experţi citaţi de AFP. „Nici un sistem de apărare antirachetă nu asigură o apărare perfectă“, astfel încît „rachetele echipate cu arme nucleare ar putea cauza pierderi umane importante“ în Coreea de Sud, scriu  Michael Elleman şi Michael J. Zagurek pe „38 North“. Potrivit centrului de studii american Heritage Foundation, regimul de la Phenian deţine probabil între 10 şi 16 bombe nucleare. Este posibil ca regimul să fi reuşit să le miniaturizeze şi, cel puţin, să le instaleze pe o rachetă balistică cu rază medie de acţiune de tip Rodong, capabilă să atingă Japonia, relatează AFP.

Rachetele nu sunt singura ameninţare pentru civilii Sud-coreeni, notează AFP. Armata Nord-coreeană a masat o artilerie considerabilă la graniţa cu Sudul ce poate lansa tiruri către capitala Seul, situată la aproximativ 50 de kilometri. Deşi a fost evocat un posibil atac pe modelul celui desfăşurat sîptămîna trecută în Siria, puţine voci consideră că aceasta ar putea fi o opţiune. „Coreea de Nord nu este Siria“, spune Bruce Klingner, de la Fondation Heritage. „Este un joc cu riscuri uriaşe“, a declarat el pentru AFP, avertizînd că Phenianul este dotat cu arme nucleare, chimice şi bacteriologice şi ameninţă permanent cu acţiuni militare. „Opţiunile militare trebuie să fie prezente pe masă, dar nu înseamnă că trebuie să fie folosite imediat“, a conchis la rîndul său Anthony Ruggiero, un expert de la centrul de cercetare Fundaţia pentru Apărarea Democraţiilor (FDD).

Articol preluat din Adevărul.ro