PENALII CARE SE DAU DREPT „VICTIME” ALE SISTEMULUI PLAHOTNIUC

Cînd o să scoată Procuratura de la naftalină TOATE dosarele?

Conceptul de dezoligarhizare ori demafiotizare a ţării, iar aici mă refer strict la cauzele penale, nu trebuie să se limiteze strict la complicii direcţi ai lui Plahotniuc, ci şi la cei care, într-un fel sau altul, în diferite ipostaze, i-au fost complici relativi indirecţi oligarhului fugar. Prin urmare, în articolul de astăzi nu mă voi referi la cei pe care evidenţele şi probele urmează să-i trimită în puşcărie, aşa cum sînt inşi ca Constantin Botnari, Andrian Candu, Pavel Filip, Drăguţanu, Leancă, Gaburici, Lazăr şi deputaţii cumpăraţi ca nişte porci la tîrgul de Crăciun şi alţii, ci la doar trei cazuri ai căror protagonişti vor să treacă drept „victime” ale Sistemului Plahotniuc. Este vorba despre Gheorghe Duca, ex-preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu.

Cei care obişnuiesc să mai citească presa au reţinut, probabil, că Gheorghe Duca a ieşit în spaţiul public cu o declaraţie prin care dorea să demonstreze că a fost o victimă a fostei guvernări, că i-a fost intentat dosar penal la comandă politică, că el şi soţia sa sînt curaţi ca lacrima, că a fost dezonorat şi că vrea să i se facă dreptate. Tupeul acestui individ este strigător la Cer. Despre nelegiuirile lui Duca, şi eu am tot scris de prin 2009, dar şi cele mai cunoscute publicaţii de investigaţii. Nu vreau să mă repet intrînd, iarăşi, în amănunte despre impresionantele averi şi proprietăţi ale lui Gheorghe Duca – apartamente, vile şi terenuri din ţară, proprietăţi în România, Spania şi Italia ori conturi de milioane de euro în băncile din Statele Unite, Rusia, Olanda, Marea Britanie şi Cipru, despre care presa de investigații a scris că s-ar cifra la circa 32 de milioane de euro. Tot pentru că am mai scris despre asta, nu mai intru în detalii spre a aminti de faptul că Duca și soția sa transformaseră AȘM într-o proprietate personală a lor, inclusiv cele două unități de învățămînt de sub tutele AȘM.

Adevărul e că Sistemul Plahotniuc a fost extrem de blînd cu Duca. Dosarul penal care i-a fost intentat se referă la cauze care pot fi categorisite drept găinării în comparație cu adevăratele acuze care trebuia să i se aducă. Zic ”blînd” întrucît am bănuiala că i s-a spus ”că-i ajunge cît a strîns”, că e timpul ”să facă loc altuia” și probabil că o fi și ”cotizat” ca să scape așa de ușor. Însă impertinența cu care își clamează nevinovăția și calitatea de ”victimă” a Sistemului Plahotniuc obligă o Procuratură dreaptă și liberă să-l ancheteze pe Duca așa cum nu a făcut-o cea subordonată oligarhului uzurpator și fugar.

La fel ca și Duca, Dorin Chirtoacă se dă și el drept o ”victimă politică” a lui Plahotniuc pentru că a fost inculpat penal. La fel ca și în cazul lui Duca, acuzele aduse lui Chirtoacă sînt mai degrabă niște favoruri, iar asta pentru că e vorba chiar de niște găinării în raport cu alte acuze grave pentru care putea fi anchetat. Este previzibil că i s-a spus și lui ”că-i ajunge cît a strîns”, că e timpul ”să facă loc altuia” și e sigur că s-a angajat să-i aducă lui Plahotniuc ”servicii electorale indirecte”. În contextul acestei ultime fraze este suficient să amintim despre cîrdășia pe care ”Primăria lui Chirtoacă” a avut-o cu benzinăriile unchiului său, despre suspectele ”dări în folosință” ale terenurilor intravilane firmelor de construcții, majoritatea controlate de Plahotniuc, despre complicitățile lui ascunse cu Nistor Grozavu în privința acordărilor de autorizații de construcții și multe, multe altele. Totodată, să nu uităm de subtilul sprijin electoral acordat de nevoie lui Plahotniuc prin atacarea adversarilor politici ai acestuia. Aceste atacuri mai continuă şi vor continua atîta timp cît Chirtoacă se va simți amenințat de posibilitatea ca Plahotniuc să vomite în spațiul public probe serioase despre cît de corupt poate fi.

În consecință, procesul în care Chirtoacă este inculpat nu este unul fabricat la comandă, însă o Procuratură dreaptă și liberă e obligată să-l investigheze pe Chirtoacă pentru absolut toate nelegiuirile lui.

Mihai Ghimpu, la rîndu-i, se declară și el un fel de ”victimă” a lui Plahotniuc. Asta în condițiile în care i-a fost aliat de guvernare, s-a făcut că nu a observat la timp furtul miliardului, a fost complice la uzurparea puterii în Stat de către oligarhul fugar, a avut sub control politic ministere prin care s-au furat bani inclusiv europeni, și-a partajat politic BNM prin Drăguțanu pe care i l-a oferit lui Plahotniuc și multe altele. A făcut toate acestea pentru că a fost lăsat să își strîngă milioane cu nemiluita prin afaceri cu Primăria nepotului său și cu Statul. Nu intrăm în amănunte pentru că oricine vrea să-și reamintească nelegiuirile lui Ghimpu le poate accesa pe Internet. Despre ele a scris toată presa de investigații, au fost sonorizate de către cunoscuți politicieni și politologi, mai detaliat și de către profesorul și deputatul Bogdan Țîrdea.

Aceeași presă de investigații a scris că Ghimpu ar avea și cîteva dosare penale ținute la secret și prin care Plahotniuc îl obliga să facă ce i se ordona. Acest lucru a fost confirmat și de către ex-premierul Filat, în Parlament, în ziua cînd i s-a ridicat imunitatea și a fost încătușat. În aceste condiții, o Procuratură dreaptă și liberă este obligată să pună pe rol presupusele dosare penale trecute pe linie moartă și în care Ghimpu este inculpat, dar să și intenteze altele în privința ”afacerilor lui cu Primăria și Statul”!

Pe valul revoluționar al alungării de la putere a uzurpatorului fugar Plahotniuc, și aceste trei personaje penibile, agresive și inculpabile penal vor să scape de Justiție pozînd în ”victime” ale lui Plahotniuc. Vor să fie confundați și ei cu nefericitul și nedreptățitul Gheorghe Petic sau Iurie Bolboceanu! Nerușinarea lor nu mai are margini, dar, totuși, poate fi mărginită de o Procuratură și o Justiție drepte și libere!

Mihai CONŢIU